/en/article/10013/panorama-city-dvojicky-bratislavy/ Panorama City – dvojičky Bratislavy
Panorama City – dvojičky Bratislavy

Panorama City – dvojičky Bratislavy

Po prvýkrát vstúpil na Slovensko so svojim projektom svetoznámy architekt Ricardo Bofill, ktorý je hlavným predstaviteľom Európskej architektonickej postmoderny, ktorý navrhol centrály pre Christian Dior, Cartier, ďalej projektoval napríklad Olympijskú dedinu, letisko a katalánske národné divadlo v Barcelone. Vypracoval urbanistické štúdie pre Paríž, Luxemburg, Varšavu, Madrid či Peking. Momentálne pracuje aj na projekte Corso Karlín v Prahe.

Je úžasné, že sa na Slovensku našiel developer – J&T REAL ESTATE, a.s., ktorý prizval legendu svetovej architektúry a „ako prvý, tak akceptoval požiadavku mesta privolať významných svetových architektov“, uviedol primátor hlavného mesta SR Bratislavy, Andrej Ďurkovský.

Svojou výškou 135m, budú dvojičky najvyššou stavbou na Slovensku, i keď sám tvorca poznamenal, že by chcel aby boli ešte vyššie, „pridalo by im to na elegancii a kráse“. Zmienil sa však, že ich netreba prirovnávať k dvojičkám v New Yorku, pretože na tie sa architektonická verejnosť pozerá ako na historické budovy – v dnešnej dobe sa využívajú iné modernejšie technológie, používa sa viac železobetón, výťahy majú vyššiu kvalitu týkajúcu sa rýchlosti a bezpečnosti, takisto pokročili technológie presklených fasád. Na to, ako zapadnú tieto nové architektonické objekty do zástavby v danej lokalite si môžete vytvoriť svoj vlastný názor na základe priloženej vizualizácie:



Základný kameň projektu PANORAMA CITY položil Peter Korbačka, predseda predstavenstva J&T REAL ESTATE, a.s. dňa 21.11.2007, i keď prípravné práce začali už v mesiaci máj. Ukončenie projektu sa plánuje na rok 2011, pričom predpokladané náklady sú 9 miliárd, z toho 120 miliónov korún tvorí kolektor, ktorý investor bezplatne odovzdá mestu. V tomto komplexe budú byty (54 390m2), administratívne priestory s najvyšším štandardom (6552m2), obchodné priestory (7300m2), wellness a spa (1978m2), golfové trenažéry, bazén, galéria (1035m2) a samozrejme súčasťou bude aj hotel (13031m2). Čo je v dnešnej dobe dôležité, developer myslel aj na parkovacie miesta, počíta až s 1147. Súčasťou komplexu bude aj námestie.



Projekt PANORAMA CITY má všetky atribúty, aby sa stal základom „downtownu“ modernej Bratislavy.

„Architektúra je dôležitá, pretože v nej bývajú ľudia a reprezentuje epochu“, uviedol v závere Ricardo Bofill.


 
 
Autor: Mgr. Katarína Kešjarová, Dátum 22.11.2007