/en/article/10404/taliansky-caluneny-nabytok-z-matery-region-basilicata/ Taliansky čalúnený nábytok z Matery – región Basilicata
Taliansky čalúnený nábytok z Matery – región Basilicata

Taliansky čalúnený nábytok z Matery – región Basilicata

V dňoch 11.-14.2.2008 sa konal workshop výrobcov čalúneného nábytku z mesta Matera v južnom regióne Basilicata a delegácií žurnalistov, architektov a predajcov z V4 (okrem Poľska), Rumunska, Bulharska, baltských republík – Litvy, Estónska a Lotyšška, Ruska a Ukrajiny. Tento workshop bol zorganizovaný Talianskym inštitútom pre zahraničný obchod. Celkovo bolo prezentovaných 18 domácich firiem z už spomenutej oblasti. V 5 firmách bola potom aj prezentácia ich showroomov, vývojových a designových stredísk ako aj samotnej výroby. Je zrejmé, že taliansky design v akejkoľvek oblasti je špičkový. To platí tiež aj pre design čalúneného nábytku. Potvrdil to aj celkom vtipnou poznámkou jeden z designérov miestnej nábytkovej firmy, keď na otázku „akú školu designu študoval“ odpovedal – Taliani sa designérmi už narodia… Samozrejme, že je v tom nadsázka, ale niečo asi na tom bude. To nám potvrdili aj návštevy jednotlivých firiem a ich showroomov. Cez už klasické kusy sedacieho nábytku, čo sa týka tvarov a použitých materiálov, až po „neklasické“ – extravagantno – moderné tak v novom designe ako aj originálnych materiáloch.

Vo firme LA METEORA sme teda mohli vidieť veľmi originálne sedačky a kreslá vo farbe zlatej, striebornej a medenej kože. Dokonca jeden typ sedačky ( zložený z dvoch kusov ) bolo možné pomocou kruhového stredového kĺbu natáčať do rôznych uhlov podľa potreby užívateľa. Na tomto type si dokonca výrobca dovolil „fórik“ – senzorové vysúvanie lôžka. Rôzne nastavenia (či už elektrické pomocou ovládača alebo mechanické) sklonov sedačiek a opierok boli samozrejmosťou.




V roku 2000 založil známy designér Giovanni Sforza obchodnú skupinu INCANTO, ktorej úspech vzhľadom na dosť krátky čas na trhu je naozaj výnimočný. Dalo sa to ľahko pochopiť aj pri osobnom stretnutí so samotným designérom, ktorý veľmi energicky komunikoval. Bolo veľmi zaujímavé popri už tvarovo známych a čistých líniách nábytku vidieť aj tie „neštandardné“ – ako napríklad použitie tzv. hadej kože či brúsenej hovädzej kože s krátkym chlpom na kreslách. Takisto aj látkové poťahy s jemným ornamentom boli na sedačkách, kresielkach a taburetkách naozaj výnimočné.




Firmu NATUZZI naozaj asi dobre poznajú všetci z brandže interiéru, takže bolo veľmi príjemné sa pozrieť „naživo“ do ich showroomu a vývojarskej a designérskej dielne. Takže striedanie klasických a moderných kúskov nábytku bolo aj tu samozrejmosťou. Okrem iných zaujalo tiež použitie hovädzej kože nielen na kreslách, ale aj na dvierkach komody a skrine, čo pôsobilo naozaj veľmi efektne. Zaujímavé boli aj čalúnené kreslá potiahnuté povrchovo štruktúrovanou látkou, výrazné aj v samom designe (téma motylika a kvetov resp. rôznych geometrických tvarov). Vývojarska dielňa bola naozaj „fabrikou designu“. Všetko bolo exaktne premyslené a navrnuté. Ale bez toho by asi firma nebola taká úspešná.




CALIA znamená v preklade názov kvetu – kália. Tak by sa dali definovať aj čisté a ladné tvary nábytku od tejto firmy. Ich veľkolepý showroom naozaj potvrdzoval čistotu tvarov tohto kvetu. Ponuka zahŕňa veľmi široké spektrum sedacieho nábytku z kože alebo látky. Čisté tvary, nápaditá farba či už kože alebo látky, aj s trendovou ornamentovou aplikáciou oslovia naozaj všetkých, ktorým sú tvarovo čisté veci príjemné. Tu tiež prichádza k spojeniu majiteľ – designér do jednej osoby. Zaujímavosťou bolo, že firma má istý počet druhov nábytku vždy na sklade, čo môžu naozaj oceniť všetci potenciálni záujemci o kúpu.

Ďalšie stretnutie s majiteľom – designérom v jednej osobe, s pánom NICOLETTI, bolo tiež veľmi príjemné. Po ukážke produktov v poslednej fáze výroby sme sa dostali aj do „vývoja“, kde boli dokonca škice jednotlivých kusov nábytku v mierke 1:1, samozrejme kreslené samotným designérom osobne. V jeho ponuke prevládala biela farba kože, ktorá pôsobila naozaj veľmi noblesne. Aj keď sa sám designér priznal, že má na ňu slabosť… Tiež bolo veľmi zaujímavé vidieť aj pripravovanú látkovú sedačku (v sýtej červenej farbe s čiernou) na tohtoročnú výstavu nábytku do Milána. Vo svojej flexibilite „od sedačky až po lôžko“ jednoduchým sklopením bočných opierok bola naozaj výnimočná a jednoduchá zároveň.

Na záver zostáva len dodať, že bude aj tento rok si z čoho vyberať, preto nech slúži tento malý rešerš od niektorých talianskych výrobcov ako pomôcka k správnemu výberu pekného a funkčného designu.

Fotografie:
1–2 – Calia
3–4 – Incanto
5–6 – La Meteora
7–8 – Natuzzi
9–10 – Nicoletti 

 
 
Autor: Ing. arch. Miro Minca, Dátum 19.02.2008