/en/article/10631/praha-osm-procent-domacnosti-planuje-stehovani/ Praha: osm procent domácností plánuje stěhování
Praha: osm procent domácností plánuje stěhování

Praha: osm procent domácností plánuje stěhování

V průměru každá osmá domácnost z Prahy a přilehlého okolí plánuje stěhování v horizontu následujících tří let, přičemž 6 % je ke stěhování již pevně rozhodnuto a 6 % o tom uvažuje. Ve srovnání s minulostí to představuje značný nárůst vůle pražské populace k mobilitě. Navíc další téměř 4 % obyvatel Prahy zvažují nákup nemovitosti jako formu investice. Potvrdil to rozsáhlý reprezentativní průzkum „Potenciál pražského rezidenčního trhu 2008“, který v Praze a jejím okolí uskutečnila společnost INCOMA Research. Takřka dvě třetiny respondentů, přesně 61 % cílových domácností uvažuje o stěhování do bytu, 39 % do rodinného domu. V případě plánovaného stěhování do bytu zásadně převažuje zájem o koupi bytu nad zájmem o nájemní bydlení (82:18). Za poslední dva roky také výrazně vzrostl zájem o nákup nového bytu (z 36 % na 43 % domácností). Pronájmy preferují zejména chudší, starší a personálně „menší“ domácnosti.

Ve srovnání s obdobným předloňským průzkumem je zřetelné zvýšení požadované průměrné obytné plochy i požadovaného počtu místností v bytě. Nejpoptávanějšími velikostními kategoriemi jsou byty 2+1, 2+k.k a 3+1, resp. 3+k.k., naopak klesá zájem o nejmenší byty. Představy jednotlivých domácností se přitom pochopitelně velmi liší, nemalou roli v tom hraje sociodemografický či ekonomický profil domácnosti. U rodinných domů existují tři silné skupiny: ti, kteří preferují koupi pozemku a následnou výstavbu (32 %), zájemci o koupi nového domu (28 %) a ti, kteří si chtějí pořídit starší dům (38 %). V případě pozemků je největší zájem o velikostní kategorii 700–1000 metrů čtverečních, ovšem roste zájem i o větší pozemky.

Nákup podle ceny

Od posledního šetření před dvěma lety došlo k dramatickému zvýšení významu cenové úrovně jako faktoru ovlivňujícího výběr budoucího bydliště (rozhodující jsou již pro 55 % respondentů). Následují velikost nemovitosti (34 %) a možnost financování úvěrem (32 %), s menším odstupem pak při výběru roli hraje rovněž zeleň v okolí, blízkost školy, školky, dostupná MHD a dispoziční řešení bytů. Cenová očekávání respondentů se zvýšila a přiblížila se reálné úrovni trhu. Průměrná cena, kterou jsou zájemci ochotni zaplatit za nový byt, vzrostla na 2,7 mil. Kč. Většina respondentů přitom očekává cenu 30–40 tis. Kč/m², ovšem zvyšuje se podíl zájemců ochotných zaplatit i vyšší částky. To dobře koresponduje s vývojem na pražském rezidenčním trhu, kde podle všeho bude pokračovat další vzestup cen kvalitních bytů. Hlavním důvodem pro tento vývoj je podle společnosti FINEP, jednoho z největších developerů v České republice, zejména výrazný nárůst cen pozemků – v hlavním městě jich je každým rokem méně a méně. „Dokud nebude v Praze provedena rozsáhlejší aktualizace územního plánu, která by mohla uvolnit další pozemky pro výstavbu, situace se výrazně nezmění. Z cenové mapy stavebních pozemků hlavního města vyplývá, že ceny některých z nich vzrostly v roce 2007 až dvojnásobně,“ říká Jiří Pecháček, generální ředitel společnosti FINEP.

V roce 2008 bude ceny nemovitostí ovlivňovat také pokračující nárůst cen výstavby, a to především kvůli rekordnímu nedostatku stavebních kapacit a stavebních materiálů. Do cen bytů se dále budou stále více promítat vzrůstající ceny za energie. „Očekáváme, že z nabídek projektů v lokalitách dostupných MHD postupně vymizí byty s cenou pod 40 tisíc korun za metr čtvereční a nastane přesun poptávky z nižšího segmentu do středního a vyššího segmentu,“ tvrdí Jiří Pecháček a dodává: „Klienti stále více přesně vědí, co chtějí, a kolik jsou za to ochotni zaplatit. Díky vzrůstající nabídce finančních produktů na trhu hypoték přirozeně stoupají i jejich nároky a ochota se zadlužovat. Hypoteční produkty nabízené českými bankami patří stále k nejlevnějším v Evropě.“

Oblíbená lokalita = známá lokalita

Co se týká preferované lokality, projevuje se podle průzkumu společnosti INCOMA Research tendence mířit do lokalit blízkých současnému bydlišti, případně do okrajových částí města i za jeho hranice. Nejžádanějšími konkrétními lokalitami jsou Praha 4 (potenciální cíl pro 15 % zájemců o stěhování) a okresy Praha-východ (12 %) a Praha-západ (14 %), Již na 61 % vzrostl podíl těch, kteří mají v úmyslu využít, nebo již využívají hypoteční úvěr. Naprostá většina oslovených uvažuje o měsíčních splátkách úvěru či hypotéky do 15 000 Kč. Klesá nicméně podíl zájemců, pro které je přijatelná pouze částka do 10 000 Kč. Kontinuálně vzrůstá význam Internetu jako dominantního informačního zdroje – k výběru budoucího bydliště jej využívá již 83 % respondentů. Překvapivě nízké je povědomí domácností o konkrétních projektech – žádný projekt nevykázal u cílové skupiny úroveň spontánní znalosti přesahující 3 %.

 
 
Autor: SF / Petr Bým, Dátum 07.04.2008