/en/article/10789/build-green-cee/ Build Green CEE

Build Green CEE

Společnost SOPOLEC za podpory rumunského ministerstva pro místní rozvoj a bydlení a ministerstva pro životní prostředí a udržitelný rozvoj uspořádala úvodní konferenci na téma obchodních a ekonomických příležitostí v oblasti udržitelné výstavby. „Build Green CEE“ trvala jeden a půl dne a účastnilo se jí přes 200 zástupců z řad realitních developerů, architektů, stavebních společností, dodavatelů technologií, realitních agentur, studentů, profesorů, vládních reprezentantů a zástupců médií. Společnost EcoNavitas oznámila svůj záměr vytvořit „Romanian Green Building Council“ (Rumunskou radu pro zelenou výstavbu), která by měla být organizací orientovanou na soukromý sektor s cílem transformace směrem k efektivnímu, konkurenceschopnému trhu se zelenými technologiemi, znalostmi a materiály a vytvoření nové generace vysoce výkonných zelených budov.

Vláda České republiky byla zastoupena vedoucí oddělení energetiky a obnovitelných zdrojů energie, Ing. Irenou Plockovou, jež představila české zkušenosti s implementací směrnice o energeticky efektivní výstavbě a hlavní body politiky propagace a podpory zelené výstavby v ČR. Zástupce norské ambasády představil grantový program s energeticky efektivními prvky. Organizace Sustainable Energy Europe představila svou kampaň za pozvednutí povědomí o odpovědnější spotřebě a výrobě energie.

Zástupci společností Sonae Sierra, Bovis Lend Lease, AIG Lincoln a BRE Global představili projekty zelené výstavby implementované v centrální a východní Evropě, některé z nich v České a Slovenské republice. DuPont, Philips a Lafarge diskutovali o technologiích, technikách a materiálech ke zlepšení energetické efektivnosti a snížení dopadů na životní prostředí. Zástupci F&C Asset Management, United Nations Environment Program Finance Initiative a EcoNavitas prezentovali na téma financování a oceňování zelených budov a nejlepší praxe u úspěšných projektů.

Detaily týkající se povinností spojených se směrnicí o energetické výkonnosti budov byly představeny prezidentem rumunské Asociace energetických auditorů. Schoenherr & Associates zmínili výhody zelené výstavby spočívající ve významném snížení právních rizik.

Náměstkyně rumunského ministra pro místní rozvoj a bydlení Horia Irimia a náměstek ministra pro životní prostředí a udržitelný rozvoj Florin Andrei vyjádřili podporu svých ministerstev energeticky efektivní a k životnímu prostředí zodpovědné výstavbě. Byli podpořeni sedmi dalšími reprezentanty z jejich ministerstev a Národní agentury pro bydlení, kteří dohromady pokryli témata od finančních pobídek až po plány podpory udržitelné výstavby v oblasti městského plánování.

Regional Environmental Center poskytlo bližší informace o výstavbě budov s nulovou emisí oxidu uhličitého v Maďarsku. Konference byla zakončena prezentací místních architektů, kteří se aktivně podílejí na návrzích a stavbě zelených budov.

Pro bližší informace o Rumunské Radě pro Zelenou výstavbu a pro shlédnutí vybraných video-prezentací z konference, navštivte webové stránky www.BuildGreenCEE.com.

 
 
Autor: SF / zs, Dátum 30.04.2008