/en/article/11338/rotujuce-mrakodrapy-nastup-ery-dynamickej-architektury/ Rotujúce mrakodrapy – nástup éry dynamickej architektúry
Rotujúce mrakodrapy – nástup éry dynamickej architektúry

Rotujúce mrakodrapy – nástup éry dynamickej architektúry

Florentský vizionársky architekt David Fisher je prvým autorom revolučného projektu Dynamic Tower – rotujúcich mrakodrapov na svete. Filozofia dynamickej architektúry sa stáva symbolom novej doby, ktorý zásadne prehovorí nielen do pretrvávajúceho statického charakteru miest, ale tiež do konceptu bývania ako takého. Téza, s ktorou prichádza, zaujme svojou jednoduchosťou: dnešný život je dynamický a presne taký má byť aj obývaný priestor. Prispôsobovať ho ustavične sa meniacim predstavám či túžbam znamená naše bytostné, nikým a ničím neodňateľné právo.

Budovy v pohybe výrazne zmenia krajinu. Pre tradičnú architektúru, ktorá sa až do dnešných dní opiera o zemskú príťažlivosť, predstavujú výzvu. Epocha troch dimenzií má byť odteraz minulosťou. Tou štvrtou je čas, ktorý sa stane imanentnou súčasťou architektúry. S každým poschodím, ktoré môže rotovať samostatne, sa forma i vzhľad budovy oddáva nepretržitým premenám, na základe čoho získava rôznorodé tvary. Fisher svoje rotujúce dielo opísal ako „Designed by Life… Shaped by Time“.

Výhody prefabrikovaných budov

Od čias egyptských pyramíd sa toho veľa nezmenilo. Človek ukladá jeden kameň na druhý, tehlu na tehlu. V roku 1880 zaviedol pri výstavbe parížskej Eiffelovky do stavebníctva oceľ, o 25 rokov neskôr použil zosilnený betón. Hoci sa produkty pomocou priemyselných metód vyrábajú už od prvej priemyselnej revolúcie v Manchestri (1780), dodnes staviame presne tak ako pred štyrmi tisíckami rokov. Narábame s tou istou lopatou, akú používali starí Egypťania či Rimania. Je paradoxné, že nehnuteľnosti a stavebníctvo – jedno z vedúcich odvetví svetového hospodárstva – je súčasne aj jedno z najprimitívnejších.

Na výrobu výťahov, áut, vlakov, počítačov či odevov sa vyberajú miesta, kde je na to vhodný materiál, výrobná technológia či lacná pracovná sila. Produkt ako výsledok industriálneho procesu sa môže rozvážať do celého sveta. Keďže z tohto princípu sa vymykajú už jedine budovy, odteraz sa budú zhotovovať vo fabrikách. Úlohu prvej lastovičky v tomto ohľade prevezme rotujúci mrakodrap, ktorý ponúkne všetky výhody finálneho priemyselného produktu – úsporu energie, zníženie nákladov o 10 a skrátenie výrobnej lehoty až o 30 percent.

Rotujúce veže vzniknú z vopred zhotovených komponentov, ktoré sa priamo na „stavbe“ mechanicky zmontujú a pripevnia na centrálne betónové jadro. Vďaka tomu vyrastú v rekordne krátkom čase. Výroba dielov vybavených potrebnými rozvodmi a prácami od povaly po podlahu (omietka, sanita, obklady, dlažba, osvetlenie a nábytok) bude prebiehať v novej fabrike spoločnosti Rotating Towers Group v Taliansku, odkiaľ poputujú do celého sveta.

Dynamic Architecture umožňuje vyrobiť komponent s požadovanými parametrami priamo v továrenskej dielni. V prípade akéhokoľvek problému sa jednoducho vymení. Okrem výrazne dlhšej životnosti hovorí v prospech „prefabrikovaných budov“ celý rad predností: vysoká technologická úroveň, byt na základe konkrétnych požiadaviek alebo čisté životné prostredie počas výstavby (ohraničený sklad materiálu, takmer žiadny odpad, menej hluku, dymu a prachu, znížené riziko pracovných úrazov či nehôd).

Výnimočný kultový objekt

Do dynamickej architektúry zavádza jej „otec“ David Fisher novú dimenziu – čas. Pohyblivá budova neprestajne mení svoj tvar, kopíruje rytmus prírody, želania svojich obyvateľov. Z každej izby otáčajúceho sa mrakodrapu možno v ktoromkoľvek ročnom období vidieť východ i západ slnka. Fakt, že všetky poschodia rotujú nezávisle od seba, teda pri rozličných rýchlostiach i časových intervaloch, ponúka nekonečné množstvo dizajnových riešení.

Dynamic Towers – plne prefabrikované a s vlastnými zdrojmi energie –  budú stavby výsostne ekologické a energeticky nezávislé, čo je mimoriadne efektívne tak po ekologickej, ako aj po ekonomickej stránke. Nadbytočná energia získaná z prírodných zdrojov sa totiž bude môcť predávať okolitým budovám.

Každé poschodie ponúkne okrem fantastického výhľadu na metropolu supermoderný dizajn, kvalitné vybavenie vnútorných priestorov (napríklad mramorovú kúpeľňu z talianskeho závodu Leonarda da Vinciho v Taliansku), rafinované elektronické prístroje, najnovšie bezpečnostné systémy, plavecký bazén či saunu – to všetko priamo v apartmánoch.

Rotujúci vežiak, ktorý je výsledkom výnimočnej talianskej kreativity a prvým experimentom svojho druhu vo svetových dejinách, sa určite stane kultovým objektom. V súčasnosti sa nachádzajú v prípravnej fáze dva. Prvý 80-poschodový vyrastie v Dubaji, kým druhý 70-poschodový povstane v srdci Moskvy. V poradí tretia takáto veža by mala obohatiť panorámu New Yorku.

Stavba budúcnosti v meste budúcnosti

Fisherovu myšlienku rotujúceho mrakodrapu morálne podporil aj šejk Muhammad bin Maktum, vládca Dubaja a viceprezident Spojených arabských emirátov. Tamojšia Dynamic Tower bude mať 420 metrov a 80 poschodí, ktoré poskytnú celkovú plochu 146 000 m2.

Zatiaľ čo prvých 20 poschodí pohltia administratívne priestory, na nasledujúcich 15-tich rozvinie svoju vlajku šesťhviezdičkový hotel. Ďalších 35 poschodí bude patriť luxusným apartmánom ušitým zákazníkom na mieru. A tie sú na doterajšie pomery naozaj rozľahlé – od 124 m2 až po penthousy s výmerami takmer 1 000 m2 vrátane osobitného parkovacieho miesta priamo v apartmáne! Najvyšších 10 poschodí obsadia najbohatší z najbohatších – majitelia obrovských víl, ktorí dostanú k dispozícii plavecký bazén vo vnútorných priestoroch a otvorenú záhradu. Svoje limuzíny si budú môcť vyviezť superrýchlym nákladným výťahom a zaparkovať ich rovno pri vchode do svojho luxusného obydlia.

Medzi jednotlivými poschodiami spustia do prevádzky dovedna 79 veterných turbín a časť strechy pokryjú slnečné batérie, takže obyvatelia budú získavať energiu z prírodných zdrojov – slnka a vetra. Povšimnutiahodný je aj ďalší fakt. Stavba budúcnosti v meste budúcnosti si vyžiada iba 600 robotníkov na mieste montáže a okolo 80 technikov na stavenisku. Len na porovnanie: do podobného projektu realizovaného klasickými metódami by muselo byť zapojených najmenej 2 000 pracovníkov.

Výstavba prvého rotujúceho mrakodrapu sveta odštartuje koncom tohto roka a ukončiť by ju mali v decembri 2010. Rotating Tower Technologie Company patriaca pod Dynamic Architecture Group sa nesťažuje – s rezerváciami nemá už teraz najmenší problém.

Najluxusnejší obytný dom v Rusku

Stavbu na rovnakom princípe pripravuje v ruskej metropole medzinárodná spoločnosť MIRAX GROUP Company so sídlom v Moskve. Rotujúca veža sa vypne až do 400-metrovej výšky, pričom na 70 poschodiach ponúkne celkovú plochu 110 000 m2. Na spodných – fixných podlažiach nájdu svoje miesto obchody a kancelárie. Vyššie – rotujúce podlažia sú vyhradené pre luxusné apartmány a penthousy.

Projekt sa nachádza v pokročilom štádiu plánovania a koordinácie prípravných prác. Začiatok výstavby je určený na koniec tohto leta. Prví obyvatelia by sa mali do veže nasťahovať niekedy v polovici roku 2011. Očakáva sa, že investícia do tejto najluxusnejšej obytnej budovy v Ruskej federácii si vyžiada približne 400 miliónov dolárov.

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 13.08.2008