/en/article/11600/guangzhou-veza-so-zenskymi-krivkami/ Guangzhou – veža so ženskými krivkami
Guangzhou – veža so ženskými krivkami

Guangzhou – veža so ženskými krivkami

V posledných rokoch smeroval život v Číne k jedinému vzrušujúcemu okamihu – Letným olympijským hrám 2008. Megalomanské plány komunistickej vlády zmenili celú krajinu na jedno mohutné stavenisko a najľudnatejší štát planéty sa razom stal nielen dejiskom olympiády, ale súčasne „pretekov“ architektov najzvučnejších mien. Jej slávnostným ukončením sa však život v krajine nezastavil a úplne neutíchol ani stavebný ruch. Práve naopak. Hoci pozornosť sveta sa ešte istou zotrvačnosťou stále upiera prednostne k Pekingu, pozoruhodné objekty sa začínajú dvíhať aj v ostatných čínskych veľkomestách.

Vysvetlenie je prosté. Čínu čaká v roku 2010 ďalší veľký športový sviatok – Ázijské hry. Hostiteľom bude tentoraz Guangzhou, jedno z najstarších a najviac osídlených miest krajiny, známe aj pod názvom Kanton. Prosperujúca metropola južnej provincie Guangdong sa totiž vďaka vynikajúcej geografickej polohe – blízkosti Hongkongu a delty Perlovej rieky – považuje za Južnú vstupnú bránu do Číny.

Piate najväčšie mesto Čínskej ľudovej republiky s bohatou históriou siahajúcou až do antických čias (osídlené bolo už v 9. storočí pred naším letopočtom) prechádza v posledných rokoch etapou búrlivých zmien. Doteraz známu panorámu tvorenú početnými mrakodrapmi čoskoro radikálne zmení nielen 104-poschodová West Tower, ale najmä 610-metrová Televízna a vyhliadková veža Guangzhou dvíhajúca sa na brehu Perlovej rieky.

Gigantická a pritom „sexi“

Predpokladá sa, že jedna z najvyšších stavieb sveta sa stane – podobne ako 324-metrová Eiffelova veža v Paríži či 468-metrová Oriental Pearl Radio and TV Tower v Šanghaji – nielen novým symbolom tohto prudko sa rozvíjajúceho čínskeho regiónu, ale aj lákavým turistickým magnetom. Podľa terajších odhadov z tej optimistickejšej kategórie by malo gigantickú krásku navštíviť denne okolo 10-tisíc ľudí.

S výstavbou televíznej a vyhliadkovej veže, ktorá bude patriť do zatiaľ málopočetnej skupinky stavieb prekonávajúcich hranicu 600 metrov, sa začalo v roku 2005. Odovzdaná by mala byť koncom budúceho roka, v plnej prevádzke však bude až počas Ázijských hier, keď ju súčasne sprístupnia verejnosti. Jej predchodkyňa z roku 1965 má len 217 metrov a hneď po otvorení mladšej sestry ju čaká potupný koniec v podobe demolácie.

Pod projekt novej dominanty mesta sa podpísalo architektonické štúdio IBA-bv sídliace v Amsterdame, ktoré vyšlo v septembri 2004 víťazne z medzinárodnej súťaže. „Otcovia“ ultramoderného návrhu sa netaja tým, že ako inšpiračný zdroj im pri jeho tvorbe poslúžila dokonalá ženská postava. Väčšina starších výškových budov v Guangzhou má podľa nich typicky mužské znaky – masívne tvary, jednoduché hranaté línie – a pôsobia preto ťažkopádne. Práve z tohto dôvodu sa rozhodli vsadiť na ladné ženské krivky – štíhle a zároveň nádherne oblé. Vďaka tomu bude oceľová veža s osím pásom siahajúca až do nebies pôsobiť odľahčene, ba priam subtílne. Samozrejme, odvážny projekt nerešpektuje len súčasné trendy v architektúre, ale opiera sa aj o najmodernejšie stavebné technológie.

Základ stavby predstavuje rovná „trubica“ zaodetá do špirálovito sa stáčajúceho plášťa tvoreného hustou sieťou oceľových trámov, ktorý sa približne v strede zužuje do štíhleho drieku. V základni má TV a vyhliadková veža priemer 60 metrov, v „páse“ len neuveriteľných 26,6 metra, ale vo výške 454 metrov už opäť 45 metrov.

Lákadlom vyhliadkové terasy

Hoci základňa zaberá len necelých 18 hektárov, objekt bude mať k dispozícii celkovú plochu 100-tisíc metrov štvorcových. Interiér Guangzhou je podľa projektu rozdelený na zóny s presne vymedzeným určením. Hlavné rozhlasové a televízne vysielacie pracoviská obsadia spodnú časť stavby siahajúcu do výšky 80 metrov. Zóna od 92 do 174 metrov bude vyhradená pre verejnosť. Návštevníkom ponúkne možnosť oddychu a zábavy v múzeu, 4D kine, spoločenskej hale, ale aj v kaviarňach, čajovni či obchodíkoch. Hlavným lákadlom sa však určite stanú vyhliadkové terasy vo výške 126 a najmä 174 metrov, kde je naplánovaná aj rozľahlá vonkajšia záhrada.

Ďalšia sprístupnená zóna sa začne dvíhať nad technickými vysielacími pracoviskami vo výške 380 metrov. Na jednotlivých poschodiach sa budú striedať superluxusné reštaurácie s vyhliadkovými terasami. Povesť najvyhľadávanejšieho miesta gigantickej novostavby s najväčšou pravdepodobnosťou získa obrovský amfiteáter vo výške 440 až 454 metrov.

Návštevníci budú mať k dispozícii niekoľkoposchodovú podzemnú garáž. Do najvyššieho bodu veže sa dostanú buď krytými vysokorýchlostnými, alebo špeciálnymi presklenými pomalými výťahmi s panoramatickým výhľadom. Tí odvážnejší a fyzicky zdatnejší si budú môcť odskúšať svoje sily na otvorenom schodišti špirálovito sa stáčajúcom smerom nahor okolo jadra budovy z terasy vo výške 170 metrov.

Súčasťou architektonického návrhu je aj úprava najbližšieho okolia s rozlohou takmer 57 hektárov. V blízkosti TV a vyhliadkovej veže Guangzhou čoskoro vyrastie nové námestie, park, menšia nákupná zóna, administratívne centrum a hotel. Predpokladá sa, že celkové náklady na výstavbu tohto impozantného diela dosiahnu sumu 245 miliónov eur.

Obrázky – IBA-bv

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 16.09.2008