/en/article/11879/novy-zbozi-narodni-cena-za-studentsky-design-2008/ Nový (z)boží! - Národní cena za studentský design 2008
Nový (z)boží! - Národní cena za studentský design 2008

Nový (z)boží! - Národní cena za studentský design 2008

Do letošního ročníku soutěže Národní cena za studentský design se přihlásilo 120 studentů se 125 pracemi z 16 středních odborných škol a vyšších odborných škol a z 16 vysokých škol a univerzit. Studenti předkládali k hodnocení prototypy, modely, doprovodné plakáty a portfolia. Šestnáctičlenná odborná porota sestavená z nejlepších českých, moravských a slezských designérů (pedagogů, vedoucích ateliérů, kurátorů umění, šéfdesignérů firem nebo jejich majitelů s designérským vzděláním) vybrala v několikakolovém hodnocení k ocenění 21 prací.

Národní cena za studentský design byla vyhlášena po prvé Design Cabinetem CZ v roce 2008. Navazuje na soutěže, které organizovalo do roku 2007 Design centrum České republiky, založené a podporované státem od roku 1991. Do soutěží profesionálních designérů, které Design centrum ČR organizovalo, se hlásili od počátku se svými především školními pracemi také studenti, kteří byli hodnoceni ve vlastní kategorii. S přibývajícím počtem středních, vyšších a vysokých škol a univerzit, v nichž se studenti designu vychovávají, se zvyšovalo také množství přihlášených prací. Od roku 2004 se proto celostátní studentská soutěž osamostatnila pod názvem Studentský design. Mladí designéři všech typů škol soutěžili o Národní cenu za studentský design a o ocenění Vynikající studentský design a Dobrý studentský design.

Národní cena za studentský design 2008

Městský mobiliář, autor Roman Vrtiška

Nový tvarový a funkční koncept, který inovativním způsobem řeší využití nezadlážděné plochy pro stromy v uličním prostředí. Jeho přínosem je i stavebnicový modulární systém s řadou funkcí.

Excelentní studentský design 2008

Sprchový kout Evolution, autor Kateřina Kuchařová

Design sprchového tubusu vyniká kreativním přístupem k netradičnímu způsobu sprchování, s možností osazení do volného veřejného prostoru a při vytvoření nezbytné intimity.

Sedací souprava Kubikula, Vladimír Žák

Pohovka i křeslo jsou formálně originální designem, který navazuje na estetiku českého kubismu. Autor obohacuje tradiční typologii interiérového nábytku – při zachování komfortu – výrazným kompaktním tvarem s barevnými švy, a nabízí tak nápaditý retro pohled na identitu českého designu.

Prsteny Shopring, Anna Steinerová

Kit prstenů sestávající z různých elementů z nerez oceli a perspexu lze seskládat do široké škály kombinací. Kolekce je doplněna grafickým zpracováním mini-brožury (návod k použití), vše vkusně baleno v jednoduché plastové manžetě. Variabilní prsten je hravá, elegantní, interaktivní záležitost – inteligentní design.

Vizuální styl výstavy Uncertain States of America, Ondřej Zámiš

Vizuální styl k výstavě vychází z typických amerických atributů – hvězd a pruhů. Dalším výrazným prvkem je použitá fraktura. Barevnost se málokdy kryje s tradiční americkou a posunuje tak celou symboliku do jiné dimenze – z červenomodrobílé jistoty minulosti do mnohobarevné multidimenzionální nejistoty současnosti a budoucnosti.

Vana Safe, Kryštof Nosál

Vana Safe představuje elegantní spojení dvou náročných poloh designu a inovativní řešení pro handicapované osoby. Nabízí zcela novou tvarovou podobu i přístup do vany, který respektuje vysoké ergonomické nároky handicapovaných uživatelů. Jednoduchá a vtipná koncepce je umocněna i elegantní estetikou designu.

Židle Fency, Libor Motyčka

Židle Fency se vyznačuje vtipnou aplikací tradičního žebírkového pletiva do segmentu exteriérového nábytku. Invenční výtvarné řešení nabízí možnost dalšího rozvíjení a využití v této oblasti.

Židle Klára, Klára Šípková

Kovová židle využívá principu řazení uzavřeného obdélníkového tvaru ocelového drátu k vystavění základní kostry. Vějířovitá struktura tvoří současně sedací část i opěrku židle, čímž má dostatečnou tuhost při zachování ergonomických požadavků. Ve spojení se subtilními kovovými nohami a výraznou barevností se židle stává jednotným celkem vysokých estetických kvalit.

Stavebnice RIPO, Pavel Trávníček

Stavebnice představuje koncepčně zpracovaný design se studentskou ironií a humorem. Porota oceňuje originalitu balancující na hranici mezi designem a volným uměním.

Zvláštní ocenění:

Cena Design Cabinetu CZ a Cena Národního technického muzea / uděluje generální ředitel Mgr. Horymír Kubíček

Multifunkční lokomoční pomůcka pro aktivní životní styl osob s tělesným postižením ACTIVE, Jan Škola

Autor věnující se návrhu pomůcek pro tělesně postižené od středoškolských studií navrhl revoluční řešení multifunkční lokomoční pomůcky. Ta se naprosto vymyká přetrvávajícímu konzervativnímu pojetí designu vozíku, který deprimuje a nemotivuje mladou, dynamickou a sportovně založenou generaci s poúrazovým postižením. Díky dlouhodobé spolupráci s invalidně postiženými sportovci se zrodil návrh, který by měl být realizován pro naše handicapované závodníky sledge hokeje a in-line hokeje pro Zimní paralympijské hry ve Vancouveru v roce 2010.

Cena Unie výtvarných umělců ČR

Jirka s kozou, Veronika Bratrychová

Zajímavě řešený výtvarný projekt, který se svým rozsahem dotýká mnoha oblastí od zpracování scénáře, návrhu scénografie a designu loutek. Součástí projektu je kniha dokumentující realizaci projektu a doprovází ho i zajímavý fotografický komiks se záznamem loutkového představení.

Cena CZECHDESIGN.CZ a Olympus

Sada didaktických pomůcek, Monika Malátová

Studentská práce, která se zabývá pomůckami pro postižené autismem, napomáhá nejen k zařazení těchto lidí do běžného života, ale zajímavý je samotný proces práce studentky. Projekt nebyl vybrán pro jeho ojedinělou sociální tématiku, ta má nálepku výlučnosti pouze u nás, nikoli v moderní Evropě. Produkt představuje kvalitně splněnou práci designéra, který se na řešený problém dokáže dívat ze všech aspektů, přičemž design v něm není jen estetickou cetkou.

Unie profesionálních designérů ČR

Sedací souprava Kubikula, Vladimír Žák

Unie profesionálních designérů České republiky uděluje Mgr. A. Vladimíru Žákovi cenu za profesionálně zvládnutý projekt s promyšlenou, tvarově výraznou strategií a za vytvoření výjimečného a funkčního designu s finálním prototypem přenositelným do sériové výroby.

Zvláštní cena časopisu ARCHITEKT

Televizní vysílač – Brno, Holedná – František Bílek, Ateliér architektonické tvorby II, FAST VUT Brno

Návrh polyfunkční komunikační věže představuje jak svým tvaroslovím, architektonickým výrazem, designem i přínosným technickým řešením průmyslovou stavbu, která je ohleduplně umístěna v krajině. Autor svým přístupem projevuje velkou snahu minimalizovat dopad provozu objektu na jeho okolí a většinu provozních i obslužných funkcí umisťuje do podzemí věže, která je v parteru nasypána zatravněným pokryvem. Oceňuje se výrazná šetrnosti k okolí, kdy je vysílač při plném zachování technických funkcí k dispozici široké veřejnosti jako cíl výletů a procházek (restaurace, funkce rozhledny). Dále je hodnoceno pozitivně technické řešení propojení vysílače s bloky otočných větrných elektráren, zásobující vysílač ekologicky čistou energií.

Galerie a autobusové nádraží – Praha, Smíchov – Kateřina Kalinová, FA ČVUT Praha

Návrh galerie a autobusového nádraží v místě dnes nevábného dopravního uzlu v Praze na Smíchově přináší zajímavou integraci dvou funkcí, zdánlivě neslučitelných: provoz autobusů a umělecké galerie. Oceňuje se snaha autorky oslovit denně uměním tisíce diváků – cestujících, zpříjemnit jim nudné čekání na svůj spoj, kultivovat prostředí, a poskytnout zajímavý prostor pro prezentaci a komunikaci umělcům mnoha oborů. Oceňuje se také design a architektonické ztvárnění stavby, která soudobým tvaroslovím navazuje na rozvojové projekty přestavby této části Prahy.

NOVÝ (Z)BOŽÍ!

Národní cena za studentský design 2008
Výstava : 23.10. – 14.11.2008 otevřeno od 10.00 do 16.00 hod.
Vstup volný
Galerie Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství
Václavské náměstí 31, Praha 1

 
 
Autor: SF / zs, Dátum 27.10.2008