/en/article/11970/v-parizi-povstane-sklenena-pyramida-menom-triangle/ V Paríži povstane sklenená pyramída menom Triangle
V Paríži povstane sklenená pyramída menom Triangle

V Paríži povstane sklenená pyramída menom Triangle

Metropola Francúzska dostane ďalšiu dominantu. Bude ňou Tour Triangle – 180 metrov vysoká veža s 50 podlažiami a siluetou pyramídy, ktorá vyrastie v 15. mestskom obvode neďaleko Porte de Versailles. Autorstvo tejto unikátnej, no zároveň kontroverznej budovy si na svoje konto pripísali švajčiarski architekti Jacques Herzog a Pierre de Meuron, ktorí sa už stihli presláviť takými stavbami, ako sú napríklad olympijský Národný štadión „Vtáčie hniezdo“ v Pekingu, štadión Allianz Arena v Mníchove alebo prestavba galérie Tate Modern v Londýne. Ich architektonické štúdio Herzog & de Meuron sa v roku 2001 stalo laureátom Nobelovej ceny za architektúru (Pritzker Prize). Za projektom veže, ktorá dôkladne rozhádala poslancov s vedením mesta, stojí Unibail – autorizovaný investor Paris Expo.

Mestská rada rozhodla v júli 2008 zrušiť tri desaťročia platný výškový limit pre zástavbu v centrálnom Paríži – 37 metrov a uviesť do života štúdiu na výstavbu veží, ktoré by sa vytiahli až do 50 metrov pre bývanie a dokonca nad 50 metrov pre verejné zariadenia či ekonomické aktivity. Mali by sa realizovať po historickom obvode francúzskej metropoly – v okrskoch Bercy-Charenton (12), Masséna-Bruneseau (13), Porte de Versailles (15), Batignolles (17), Porte de la Chapelle (18) a Porte de Montreuil (20).

Zelení sa domáhajú referenda

Pazúr, žraločia plutva, pyramída. Takýmito prirovnaniami titulujú Tour Triangle, ktorá má byť celá zo skla a pokrytá bielym kovovým povrchom, jej priaznivci. Naproti tomu kritici majúci stavbu za megalomanskú a rozporuplnú ju už prekrstili na Tour Delanoë. Parížsky starosta – socialista Bertrand Delanoë, ktorý projekt kancelárskej veže nedávno predstavil, ju totiž označil za „výnimočnú budovu nevídanej krásy“, ktorá vraj rešpektuje životné prostredie a striktne dodržiava nariadenia Plánu ovzdušia v Paríži.

Zelení, ktorí sa nikdy netajili averziou voči mrakodrapom, to vidia presne naopak: novostavba je v ich očiach požieračom energie, ktorý navyše celú zónu neúnosne zaťaží. Tridsať päť rokov po výstavbe posledného mrakodrapu v tejto štvrti – Tour Montparnasse sa tak Triangle stáva predmetom hádok medzi poslancami parížskeho zastupiteľstva. Zelení nezabudli starostovi pripomenúť, že k samotnej myšlienke výškových budov v Paríži požadujú bezpodmienečne referendum.

Kúsok mesta visiaci vo vzduchu

Administratívna veža rozkladajúca sa na ploche 4 000 m2 bude mať z prednej strany tvar trojuholníka s úzkym bočným profilom. Jacques Herzog upresnil, že sa bude týčiť do takmer 200-metrovej výšky (na porovnanie Tour Montparnasse má 210 m, Eiffelova veža 325 m) a svojím jedinečným tvarom docieli minimalizovanie tieňa, ktorý by potenciálne mohla na svojich susedov vrhať. Objekt využívajúci solárne panely je podľa jeho slov koncipovaný ako „kúsok mesta visiaci zvislo vo vzduchu“, prekladaný množstvom rozmanitých priestorov a zákutí evokujúcich povestné parížske bulváre.

Triangle bude vo svojej spodnej časti lemovaný obchodmi, nad nimi nájdu svoje priestory kancelárie, konferenčný palác a možno i luxusné hotelové zariadenie s bazénom. Na úplne vrchnom podlaží bude umiestnená reštaurácia s nádherným panoramatickým výhľadom na celý Paríž. Pyramída sa však nestane „budovou na dlažbe“, ale mala by umožniť kontinuitu mestského života medzi 15. obvodom a Issy-les-Moulineaux. Peší prístup do prvých poschodí bude vytvorený z priľahlej zelene, ktorá by mala chladný vzhľad priehľadnej sklenenej budovy citeľne zmierniť. Zatraktívnenie okolia v podobe bulváru s verejnou dopravou, nízkou i vysokou vegetáciou, kaviarňami a obchodmi len podporí argumentáciu prívržencov tohto diela.

Radikálny zásah do zbožňovanej panorámy

Mesto Paríž poskytne pozemky, no finančne sa na projekte Triangle nebude podieľať. Naopak – očakáva efekt v podobe ekonomického rozvoja štvrte a vytvorenia nových pracovných miest v mrakodrape, ktorý vo svojich útrobách uvíta asi 5 000 zamestnancov. Prvý výkop by sa mal uskutočniť niekedy na jar 2010 – po doznení informačnej kampane, ktorú radnica spustila 15. októbra 2008. Ukončenie a odovzdanie diela sa očakáva v roku 2012, realistickejšie odhady hovoria o roku 2013.

Je teda vysoko pravdepodobné, že po viac ako 30 rokoch sa začnú množiť mrakodrapy už nielen v známej obchodno-administratívnej štvrti La Défense, ale takisto v centrálnej zóne samotného Paríža. Triangle na jej južnom okraji by sa v takom prípade stal nielen novým orientačným bodom a jedným z novodobých architektonických divov Európy, ale súčasne ich prvou lastovičkou. Predpokladá sa, že po zrušení prísnej výškovej regulácie tu pribudne okolo 20 nových veží. Otázne je len, ako tento radikálny zásah do jedinečnej a toľko zbožňovanej panorámy najkrajšieho mesta sveta dopadne. S kontroverzným rozhodnutím, ktoré presadil jeho terajší otec Bertrand Delanoë, totiž nesúhlasí až 62 percent Parížanov. On si však s týmto údajom podľa všetkého hlavu neláme.

Obrázky –  Herzog & de Meuron

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 07.11.2008