/en/article/12030/goodman-oznamil-otvorenie-prvej-fazy-senec-logistics-centre/ Goodman oznámil otvorenie prvej fázy Senec Logistics Centre
Goodman oznámil otvorenie prvej fázy Senec Logistics Centre

Goodman oznámil otvorenie prvej fázy Senec Logistics Centre

Logistika je jedným z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich rezortov v regióne strednej a východnej Európy. Dnes už celé priemyselné odvetvie, neustále sa rozrastajúce o nové a nové moderne vybavené centrá, si buduje hlboko prepracovaný a vysoko sofistikovaný systém, ktorý sa nezaoberá už iba prepravou a skladovaním tovarov, ale do portfólia svojich činností si zaraďuje čoraz špecializovanejšie druhy služieb. Táto ustavičná deľba a diverzifikácia podnikateľských odborov či aktivít sľubuje logistike veľkú budúcnosť. Zároveň je pre ňu istotou, že nedostatok dopytu jej hádam nikdy reálne nehrozí.

Goodman, jedna z vedúcich verejno-obchodovateľných realitných skupín na svete, ktorá globálne vlastní, rozvíja a riadi priemyselné i kancelárske priestory, oznámila ukončenie 30 tisíc m2 v rámci prvej fázy Senec Logistics Centre, ktorého areál má mať vo finálnom štádiu rozlohu 31 hektárov a dokopy 180 000 m2 skladovej plochy. Ako na stredajšej tlačovej konferencii uviedol country manager spoločnosti pre Slovensko, Česko a Maďarsko Zsombor Török, začiatkom budúceho roka ich v rámci druhej fázy rozšíria najmenej o ďalších 30 tisíc m2.

Potenciálnych záujemcov pribúda

Senec Logistics Centre sa rozkladá v prestížnej lokalite hlavného distribučného uzla neďaleko hlavného mesta, ktoré je v súčasnosti sídlom kľúčových medzinárodných logistických firiem ako DHL, DVS, CEVA a iných. Silný regionálny trh a jednoduchý prístup cestnou, vzdušnou i železničnou dopravou zabezpečia centru, ktorého prvá fáza (asi 33 000 m2) je už kompletne prenajatá, istý úspech.

V konečnej podobe ponúkne projekt na prenájom približne 180 000 m2 skladových a kancelárskych plôch v troch budovách, ktoré poskytnú priestory na skladovanie a distribúciu tovaru alebo zariadenia ľahkého priemyslu. Každý sklad bude rozdelený do menších jednotiek s rozlohou od 5 000 do 10 000 m2, k dispozícii na prenájom jednotlivo alebo spoločne.

Výhodnou pozíciou medzi viacerými európskymi mestami vzdialenými len niekoľko hodín (Bratislava – 23 km, Viedeň – 95 km, Budapešť – 200 km a Krakov – 400 km) sa Senec Logistic Center stáva stredobodom zvyšujúceho sa záujmu zo strany významných zákazníkov. Nájomné zmluvy už stihol Goodman podpísať s takými spoločnosťami ako Hopi a Gebrueder Weiss v zastúpení pre firmy Whirlpool, Fiege a Logwin.

Posilnenie stredoeurópskej pozície

K myšlienke zvoliť si pre projekt logistického centra práve slovenské mesto priviedli Goodman klienti, poznamernal Zsombor Török. S uznaním vyzdvihol tiež slovenský daňový systém a pozitívny prístup samosprávy. Keďže vynikajúca lokalita a ponuka prvotriednych skladových priestorov už pritiahla pozornosť viacerých renomovaných klientov, s istotou očakáva, že záujem o ne sa v priebehu ďalšieho developmentu centra ešte zvýši.

Senec Logistics Centre je prvou investíciou skupiny Goodman na Slovensku a inými slovami znamená pokračovanie jej rozsiahlych projektov v Poľsku, Maďarsku, Česku a nedávno tiež v Rumunsku. Otvorením prvotriednych skladových priestorov v Senci si nielen plní svoje záväzky voči strednej a východnej Európe, ale zároveň posilňuje vlastnú pozíciu v tomto dynamicky sa rozvíjajúcom regióne.

Thomas Schleife, Managing Director spoločnosti Fiege o spolupráci s Goodman povedal: „Spoločnosť Goodman rozumie našim potrebám a podnikaniu v oblasti logistiky. Flexibilné riešenia, ktoré poskytuje, nám dovoľujú sústrediť sa viac na jadro nášho podnikania a služieb zákazníkom v tomto regióne. Máme možnosť operovať v jednom z najvýznamnejších slovenských logistických uzlov s vysoko vyvinutou infraštruktúrou.“ Zsombor Török na to poznamenal: „Sme nadšení, že môžeme spoločnosť Fiege zahrnúť medzi našich významných zákazníkov.“

Do prevádzky sa zapojil aj Logwin

Poskytovateľ logistických služieb Logwin, ktorý zamestnáva od roku 1992 na slovenských pracoviskách v Senci, Ružomberku a Haniske pri Košiciach spolu 65 pracovníkov, uviedol koncom októbra 2008 v novovybudovanom multifunkčnom logistickom centre do prevádzky nový terminál, kde využíva predbežne 5 100 m2 plochy. Nové senecké pracovisko má vďaka priaznivej geografickej polohe blízko diaľnice D1 – jednej z hlavných dopravných tepien štátu – v celoeurópskej sieti spoločnosti strategický význam ako Cross-Docking Center pre Slovensko i nákladnú dopravu do Rakúska, Česka, Poľska, Maďarska, Rumunska a Bulharska. Jeho zariadenie je vybavené progresívnymi IT technológiami na vedenie skladu, sledovanie zásielok a Supply-Chain-Management.

Ako upresňuje tlačová správa spoločnosti, zákazníci môžu v Senci využiť celú paletu z ponuky obchodných odvetví Solutions, Air + Ocean a Road + Rail. Napríklad za spoločnosť Einhell prevzal Logwin skladovanie, komisionovanie, označovanie a celoplošné doručovanie tovaru obchodníkom. Veľmi perspektívnym ťažiskom jeho činnosti sa má v budúcnosti stať textilná logistika. Napojením na celoeurópsku odevnú sieť Garments-on-Hanger (Preprava odevov na ramienkach) poskytuje pracovisko okrem celoštátnej distribúcie aj kompletné spektrum služieb nielen pre odevnú logistiku (zabezpečovanie, etiketovanie, nažehľovanie alebo hromadné balenie tovaru), ale tiež v oblasti zabezpečovania medzinárodnej leteckej či námornej dopravy. Narastajúci dopyt zaznamenáva už aj zo strany automobilového priemyslu.

Niečo o skupine Goodman

Goodman je integrovanou realitnou skupinou zastrešujúcou subjekty Goodman International Limited a Goodman Industrial Trust a pôsobiacou – s výnimkou Severnej a Južnej Ameriky – takmer po celom svete (Austrália a Nový Zéland, Ázia, Európa – Veľká Británia, Nemecko, Holandsko, Belgicko, Luxembursko, Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Poľsko, Česko, Maďarsko, Slovensko, Rumunsko a Turecko).

Integrované služby spoločnosti Goodman založené na princípe získať-rozvinúť-spravovať zabezpečujú zákazníkom konečné riešenia svojich požiadaviek v oblasti nehnuteľností. So svojimi 1 240 zamestnancami a 39 pobočkami má dosah v 19 krajinách, čím poskytuje svojim klientom zázemie ich rastu a rozvoja aj v iných častiach planéty. Podľa údajov z júna 2008 dosahuje jej trhová hodnota približne 3,2 milardy eur, čo z nej robí najväčšiu priemyselnú kótovanú realitnú skupinu na austrálskej burze cenných papierov. Pokiaľ ide o spravovanie špeciálnych fondov v oblasti priemyselných a obchodných parkov, tu jej patrí druhé miesto na svete.

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 14.11.2008