/en/article/12123/veterny-park-by-mal-zasobovat-elektrinou-30-tisic-domacnosti/ Veterný park by mal zásobovať elektrinou 30-tisíc domácností

Veterný park by mal zásobovať elektrinou 30-tisíc domácností

Investor začal s prípravnými prácami v roku 2004. Požiadal dotknuté obecné úrady o spoluprácu pri príprave projektu a nainštaloval stožiar s technológiou na meranie rýchlosti a smeru vetra. Nie u všetkých obyvateľov sa ohlásený zámer stretol s pozitívnym ohlasom, napríklad vo Vrábľoch spísali občania proti výstavbe veterných elektrární petíciu. „Obavy ľudí väčšinou vyplývajú z nedostatočnej informovanosti o veterných elektrárňach. Aj preto by sme ľuďom radi vyvrátili mýty, ktoré šíria neprajníci,“ uviedol konateľ Green Energy Slovakia Tomáš Lacko a dodal, že pripravujú informačný materiál o veternej energii.

Starostovia dotknutých obcí v okolí Nitry minulý štvrtok navštívili veterný park v malej rakúskej obci Scharndorf. Už piaty rok sa v ňom točí 11 turbín Vestas. Osobne si vypočuli skúsenosti miestneho starostu i prevádzkovateľa veterného parku. "Zistil som, že hluk či vibrácie, ktoré by veterné elektrárne mohli šíriť, sú iba mýty. Absolútne sa nám to nepotvrdilo. Naša obec je veternému parku veľmi naklonená,“ povedal starosta obce Zbehy Ivan Habiňák.

 
 
Autor: SITA - Slovenská tlačová agentúra, Dátum 27.11.2008