/en/article/12241/namestie-snp-bude-do-4-januara-len-pre-pesich/ Námestie SNP bude do 4. januára len pre peších

Námestie SNP bude do 4. januára len pre peších

Obnovené historické zvolenské Námestie SNP bude počas vianočného obdobia pre dopravu uzavreté. Mesto chce celý zrekonštruovaný priestor poskytnúť výlučne pre peších až do 4. januára. Pre dopravu sa otvorí jednosmerná cesta pozdĺž západného okraja námestia v pondelok 5. januára, niekdajší tranzit cez celú dĺžku námestia však už nebude možný. Zo severnej aj južnej strany bude len vjazd a zhruba v polovici dĺžky námestia bude spoločný výjazd oboch protismerných jednosmeriek Ulicou Ľudovíta Štúra. „Touto organizáciou dopravy bude zabezpečený prístup cieľovej dopravy do priestoru námestia, intenzita dopravy klesne o tranzitujúce vozidlá. Parkovanie na západnej strane Námestia SNP bude po rekonštrukcii zachované,“ informuje mesto Zvolen.

Druhú etapu rekonštrukcie zvolenského Námestia SNP, ktorá sa týkala jeho západnej časti, slávnostne ukončili v piatok 12. decembra. Stála takmer 150 miliónov korún (4,979 milióna €) a uskutočnila sa tento rok. Jej dodávateľom bola firma Eurovia-Cesty. Okrem obnovy dlažby bolo jej súčasťou aj postavenie pevnej tribúny, nových verejných záchodov, cyklistického chodníka, úprava zelene aj fontány.

Pôvodný projekt druhej etapy mesto zmenilo v súlade s územným plánom centrálnej mestskej zóny. Hlavná zmena sa týkala zrušenia výstavby pôvodne navrhovanej polyfunkčnej budovy, ktorá by podľa stavebného úradu narušila charakteristickú urbanistickú štruktúru námestia. Mesto vyhovelo aj požiadavke Zvolenčanov zastúpených Združením Slatinka na zachovanie súvislých plôch zelene a nie ich nahradenie dlažbou s izolovane rozmiestnenými stromami. Združenie bojovalo za záchranu rôznorodej a rôznovekej zelene na námestí, kým pôvodný projekt počítal s vyrúbaním všetkých drevín a vysadením nových. Zmeny projektu si vyžiadali aj archeologické nálezy pri katolíckom kostole.

 
 
Autor: SITA - Slovenská tlačová agentúra, Dátum 15.12.2008