/en/article/12358/staromestska-tazive-dedicstvo-ktoreho-sa-treba-zbavit/ Staromestská – ťaživé dedičstvo, ktorého sa treba zbaviť
Staromestská – ťaživé dedičstvo, ktorého sa treba zbaviť

Staromestská – ťaživé dedičstvo, ktorého sa treba zbaviť

O tom, že Staromestská ulica predstavuje jazvu na tele Bratislavy, sa vie už triapol desaťročia. Potreba vytvoriť významnú dopravnú tepnu, ktorá v roku 1972 vyplynula z výstavby Mosta SNP a vyžiadala si zbúranie juhovýchodnej časti Podhradia, násilne rozčesla ľavobrežnú časť mestského organizmu novou kolmicou na Dunaj. Urbanistické, architektonické a dopravné doriešenie tohto priestoru je však pre celkový obraz mesta a jeho dobré fungovanie priam kľúčové. Terajší stav, keď hektická a nanajvýš kolízna premávka na frekventovanej komunikácii nielenže neurotizuje obyvateľov i návštevníkov mesta, ale začína nebezpečne ohrozovať historické pamiatky výnimočnej hodnoty, je do budúcna absolútne neprijateľný.

Workshop plný nápadov

Receptov na to, ako ho zmeniť, existuje celá plejáda. Niektoré odporúčajú zapustiť komunikáciu pod zem a vytvoriť nad ňou zelenú pešiu zónu, iné uprednostňujú jej prekrytie alebo skombinovanie s novou zástavbou. Zjavne tomu napovedá aj výstava návrhov architektonicko-urbanistického a dopravného riešenia Staromestskej ulice, ktorú 8. januára na vernisáži v Primaciálnom paláci slávnostne otvoril primátor hlavného mesta SR Bratislavy Andrej Ďurkovský. Podujatie, ktoré potrvá do konca mesiaca, je vyvrcholením šesťtýždňového odborného workshopu pod gesciou magistrátu a hlavného architekta Bratislavy prof. Štefana Šlachtu, do ktorého sa zapojilo 15 architektov a architektonických kolektívov.

Medzi nimi figurujú mená a tímy ako Peter Bauer, Juraj Tesák, Vallo Sadovsky Architects (Matúš Vallo, Oliver Sadovský, Ján Studený), Atelier Bogár-Králik-Urban, Architektonická kancelária Ľubomíra Závodného, Štefan Svetko a kolektív, Panáček-Palenčár-Čerešnák, Iľja Skoček & Jaromír Hladký, Jančina Architekti, s.r.o. (Jaromír Jančina, Igor Mazúch, Marián Trtka, Juraj Šiarnik, Martin Čomor), Ladislav Borecký, Vladimír Zigo & Marusia Zemanová & Ľubica Zamarová, Bobovský a Koštial, Lucia Trajterová (Magistrát hlavného mesta) a Miroslav Minca.

Súčasť rozširovania pešej zóny

„Návrhy musia byť realizovateľné, teda nie vzdušné zámky,“ podotkol Ďurkovský na otvorení workshopu 16. septembra 2008, kde odzneli vstupné prednášky expertov z oblasti histórie, pamiatok, dopravy, urbanizmu a filozofie. Staromestskú síce vníma ako jazvu, ktorú treba zakryť, ba vie predstaviť, že by sa zapustila o úroveň nižšie, čím by nad ňou vznikol priestor pre pešiu či oddychovú zónu a plynulé prepojenie Hradného vrchu so Starým Mestom, trvá však na zachovaní dopravy. Preto návrh úplného zrušenia ulice, po ktorej by zostali len zjazdy z mosta na nábrežie, z jeho pohľadu neprichádza do úvahy.

Hlavné mesto už v máji 2008 informovalo o jednom zo svojich prioritných zámerov –  pokračovať v rozširovaní pešej zóny v centre Starého Mesta vo všetkých možných smeroch (nábrežie, Vydrica, Hrad, Zochova a Konventná ulica, Hodžovo námestie). Naposledy k nemu došlo v oblasti Župného námestia, rekonštrukciou prešla aj Obchodná ulica a Hurbanovo námestie. Podmienkou je však zachovanie pohľadov na fortifikačné múry, dopravnej funkcie Staromestskej ulice a vytváranie možností na novú primeranú zástavbu tak, aby sa minimalizoval počet prekládok inžinierskych sietí a dosiahlo optimálne skĺbenie starej a novej architektúry.

Problém nielen čisto akademický

„Už po prvej prezentácii vyzvaných piatich ateliérov bolo jasné, že workshop splnil svoj cieľ a dokáže ponúknuť kvalitné nápady a myšlienky,“ uviedol prof. Šlachta po dvoch odborných prezentáciách, kam po skončení workshopu prišli zástupcovia magistrátu, Starého Mesta, Spolku architektov Slovenska, Slovenskej komory architektov, Slovenského zväzu stavebných inžinierov, Pamiatkového úradu SR, Krajského pamiatkového úradu, Mestského ústavu ochrany pamiatok, redakcií odborných časopisov a ďalších významných inštitúcií.

Že nemusí ísť len o čisto akademický problém, ale aj o silný tlak investorov, ktorí majú na tento lukratívny priestor zálusk, však nepriamo naznačil aj v rozhovore pre Bratislavské noviny: „Lokalita Staromestskej sa musí riešiť koncepčne v celej svojej dĺžke, od dunajského nábrežia minimálne až po Prezidentský palác, ak nie ešte ďalej. Boli tu už pokusy napríklad zastavať priestor medzi Dómom sv. Martina a mostom na Kapucínskej, alebo preklenúť ulicu novým objektom od Starého rozhlasu. Tieto stavby by zafixovali komunikáciu navždy a to by bola škoda. Preto sme sa rozhodli, že by sa to malo riešiť koncepčne, s predstihom. Tak, aby to bolo mesto, kto bude diktovať podmienky investorom, a nie naopak,“ pripomenul hlavný architekt.

Realizácia zatiaľ nehrozí, ale diskutuje sa

Ako na vernisáži Šlachta zdôraznil, zámerom prvého kroku – workshopu nebolo nájsť konkrétne riešenie budúceho vzhľadu Staromestskej ulice a jej okolia, ale priniesť nové idey a nápady. Druhým krokom sa má stať diskusia širokej odbornej i laickej verejnosti k prezentovaným návrhom a jej zapojenie do hľadania definitívneho riešenia, od ktorého sa odvinie stanovenie zásad a dokumentácie pre územný plán zóny. Očakáva sa, že výstava podnieti zaujímavé názory, pripomienky či komentáre.

Vizualizácie šiestich návrhov (Jančina architekti, s.r.o., Miro Minca, Lucia Trajterová, Juraj Tesák, Panáček-Palenčár-Čerešnák, Vladimír Zigo & Marusia Zigová & Ľubica Zemanová) sú k dispozícii aj v galérii na stránke www.bratislava.sk. Tie, ktoré nie sú v elektronickej verzii, možno zhliadnuť výlučne v Primaciálnom paláci.

Keďže ide o dlhodobo sa vlečúci problém, návrhy treba brať len ako východiská ku konečnej voľbe spôsobu prestavby a dotvorenia celého rozporuplného, citlivého, no významného ťažiskového priestoru od Dunaja až po Hodžovo námestie. Ako však na vernisáži vysvitlo, dosiahnutie konečného cieľa – jeho optimálne fungovanie a príťažlivejšia podoba – v dohľadnom čase nehrozí. A to na celej iniciatíve zaráža vari najviac. Staromestská stelesňuje totiž ťaživé dedičstvo minulosti, ktorého sa treba čím skôr zbaviť!

Foto a vizualizácie – autor / www.bratislava.sk:
1 – Vernisáž k otvoreniu výstavy návrhov riešenia Staromestskej ulice za prítomnosti primátora Bratislavy Andreja Ďurkovského a hlavného architekta mesta Prof. Štefana Šlachtu.
2 – Návrh ateliéru Jančina architekti, s.r.o.
3 – Návrh Juraja Tesáka
4 – Návrh Lucie Trajterovej
5 – Návrh kolektívu Zigo & Zigová & Zemanová

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 12.01.2009