/en/article/12429/ked-uz-nie-slovany-tak-aspon-nove-slovany/ Keď už nie Slovany, tak aspoň Nové Slovany
Keď už nie Slovany, tak aspoň Nové Slovany

Keď už nie Slovany, tak aspoň Nové Slovany

Recesia prináša svoje prvé obete v podobe pozastavených, zmrazených alebo aj stopnutých projektov. Po Twin City (HB Reavis), Panorama City (J&T), Lamačskej bráne (Penta Group) a niektorých ďalších prišiel podľa všetkého rad i na projekt Slovany investora Futuris Properties, ktorý sa mal v areáli bývalých Bratislavských elektrotechnických závodov stať slovenskou obdobou veľkolepej parížskej Grande Arche. Zatiaľ čo tento odchádza pre finančnú krízu a údajný nedostatok záujmu do pomaly preplnenej realitnej čakárne, v zóne Račianskej ulice – na mieste bývalého skladového areálu spoločnosti Ferona, prípravy na výstavbu rezidenčného komplexu Nové Slovany pre zmenu vrcholia. Iróniou pritom je, že jeho developerom je rakúska spoločnosť Wien-Süd International, ktorá spolupracovala s investorom toho istého polyfunkčného súboru Slovany, nad ktorým dnes visí otáznik. Možno akýmsi šťastím v nešťastí teraz je, že obidva projekty navrhovali samostatne a oddelene.

Z „menšieho brata“ jedináčik?

Račianska ulica – bývalá „februárka“ predstavuje už roky širšie, a teda z pohľadu realitných transakcií dosť lukratívne centrum Bratislavy. Na platnosti tohto faktu nič nezmení ani obdobie neistoty, v ktorom sa dnes nachádza svetová ekonomika a jej hlavný nástroj biznis. Zrejme tento moment si uvedomil zadávateľ nového projektu ašpirujúceho na svoje primerané miesto v tejto lokalite. A vlastne v tom nie je sám. Na neďalekom Račianskom mýte sa už rozbieha výstavba polyfunkčného vežiaka, opačným smerom (oproti tradičnej „Kukurici“) sa vypína do úctyhodnej výšky hrubá stavba rozostavaného bytového domu Obydick.

Pozemok, na ktorom majú Nové Slovany vyrásť, ohraničujú zo severozápadu ulica Račianska, z juhozápadu Škultétyho, z juhovýchodu železničné koľajisko Bratislava-Filiálka a zo severovýchodu bývalé objekty pneuservisu a spomínaných skladov. Na ploche 14 800 m2 by podľa zámeru mala vyrásť trojica budov s celkovým počtom 188 bytov a 96 prenajímateľných apartmánov. Projekt rakúskeho developera W-S International ráta s tromi obytnými objektmi s počtom nadzemných podlaží 6, 8 a 29.

Kým najnižšia dotvorí pozdĺžne mestský bulvár Račianskej, druhá (s unikátnym nerezovým bazénom na streche) sa rozvinie v paralelnej línii na protiľahlej strane – pri železničnej stanici Filiálka. Tretia, na rohu Škultétyho a Filiálky, sa bude týčiť nad nimi, ako aj do priľahlého okolia, do bezmála stometrovej výšky. Svojím charakterom pôjde skôr o apartmánový než bytový vežiak. Pôvodne plánované 41-poschodové Slovany v susedstve však neprerastie. Aj keď otázka v tejto chvíli stojí skôr, či bude mať koho prerásť. Tak či tak nemožno vylúčiť, že z pôvodné ohláseného „menšieho brata“ môže zostať napokon jedináčik.

Nad garážami zelené nádvorie

Navrhovaný spôsob priestorového usporiadania, ako aj architektonické, dispozičné, konštrukčné a stavebno-technické riešenie polyfunkčného rezidenčného komplexu Nové Slovany je založený na posilnení environmentálnych funkcií v dotknutej oblasti. Celý projekt harmonicky zapadá do urbanistickej štúdie zóny Račianska, Kukučínova a Kominárska, novomestským miestnym zastupiteľstvom schválenej už v apríli 2007.

Mestotvornosť projektu zvýrazní obchodný parter orientovaný do Račianskej ulice. Budovy tu totiž okrem prízemných bytov prinesú ďalší rozmer: občiansku vybavenosť v podobe obchodov a služieb, ktorá sa rozloží na ploche 5-tisíc m2 a výrazne dotvorí tie funkcie, ktoré tu dosiaľ chýbali. A ešte niečo – mezonety s predzáhradkami, netradične navrhnuté na spodných podlažiach. Vo vnútornom areáli medzi obytnými domami vznikne nádvorie s plnohodnotnou oddychovo-relaxačnou funkciou. Dvojpodlažná podzemná garáž s kapacitou okolo 500 parkovacích miest sa jeho prostriedku vyhne, čo umožní vysadiť na povrchu plnohodnotnú kombináciu mestského parku a záhrady na verejne prístupnej ploche takmer 5 900 m2.

Komplex zastrešuje rakúska spoločnosť W-S International, za ktorou treba hľadať bytový fond Wien-Süd spravujúci doma asi stotisíc sociálnych bytov. Navrhovateľom projektu sa stala architektonická kancelária šujan-stassel, s.r.o. – okrem iného autor Karloveského ramena. Celkové náklady sa odhadujú vo výške 33 miliónov eur. Pôvodne avizovaný termín začatia výstavby (koniec roka 2008), ktorá by mala byť ukončená do dvoch rokov, sa však presúva na tento. Podľa najnovšej informácie predajcu – spoločnosti Lexxus, a.s., s výnimkou najnižšej budovy majú ostatné dve už svoje stavebné povolenia. Splanírovaný terén čaká teda na oficiálny štartovací povel. Kedy však padne, v tejto chvíli nikto netuší.

Vizualizácie – Lexxus / šujan-stassel

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 16.01.2009