/en/article/14226/cnb-hdp-letos-klesne-o-25-bankovni-sektor-je-mimoradne-stabilni/ ČNB: HDP letos klesne o 2,5 %, bankovní sektor je mimořádně stabilní

ČNB: HDP letos klesne o 2,5 %, bankovní sektor je mimořádně stabilní

Českou ekonomiku letos podle ČNB očekává pokles HDP o 2,5 %. Představitelé centrální banky při prezentaci letošní Zprávy o finanční stabilitě na jedné straně nehýřili optimismem, upozornili na nepředvídatelnost trendu i konkrétních veličin, nicméně opakovaně podtrhli v evropských poměrech výjimečnou stabilitu domácího finančního sektoru.

Hlavní rizika pro ekonomiku podle ČNB představují pokračování globální recese, přetrvávající nefunkčnost trhu úvěrů, „rozhodovací“ nejistota všech ekonomických subjektů (vzhledem k už zmíněné nemožnosti spolehlivě prognózovat) a neúčinnost hospodářské a měnové politiky. Tu jasně ukazuje například mizivý vliv snižování základních úrokových sazeb na sazby tržní. Ekonomiku ČR poškozuje i tzv. regionální nákaza – situace, kdy jsou všechny státy střední a východní Evropy posuzovány jako hospodářsky homogenní, dnes silně problematický celek bez ohledu na realitu. „My toto téma s našimi partnery intenzivně komunikujeme a řekl bych, že úspěšně,“ podotknul v této souvislosti Jan Frait z ČNB. Podle něj se v tomto ohledu mínění politiků, bank i investorů začíná měnit, když ČR, SR a Polsko začínají být považovány za ekonomiky bez větších problémů.

Dobrou zprávou také je mizivé nebezpečí inflačních tlaků a rovněž zpomalení růstu zadlužování podniků i domácností, jež dosahuje sotva poloviny unijního průměru.

Nejpozitivnější informací letošní Zprávy o finanční stabilitě je ale bezesporu výjimečně dobrá kondice tuzemských bank. Platební morálka dlužníků se sice zhoršuje a podíl problematických (nikoli nesplácených) úvěrů firem a domácností by do konce roku mohl vzrůst na 13 %, respektive 10 %, ale hospodaření bank nijak neohrožuje. A podle ČNB by je neohrozilo ani to, že by 25 % hypotečních úvěrů nebylo umořováno – což je ovšem jen teoretický katastrofický scénář. Právě v oblasti hypoték jsou na tom banky obzvláště dobře – přestože v minulých letech zmírnily své nároky, průměrný ukazatel LTV (poměr úvěrů k reálné hodnotě nemovitosti) je u nás 56 %, což je takřka celoevropský unikát. Stejně jako poměr vkladů a úvěrů, který činí 130 %. Při prezentaci bylo zdůrazněno, že banky budou recesi čelit také mimořádným „polštářem“ likvidity, což je odraz jejich výjimečných zisků z posledních let, a rovněž s minimální „externí“ angažovaností, což je činí víceméně imunními proti kurzovým rizikům – například české domácnosti nemají žádné úvěry v cizích měnách. Podle ČNB by tak Česko přes pokračující globální recesi mohlo být „v malé skupině zemí, jejichž vlády nebudou nuceny ke stabilizaci finančních institucí použít prostředky daňových poplatníků“.

 
 
Autor: SF / pb, Dátum 16.06.2009