/en/article/18134/zlacnovanie-bytov-v-sr-sa-zastavilo-zdraziet-by-vsak-nemali/ Zlacňovanie bytov v SR sa zastavilo, zdražieť by však nemali

Zlacňovanie bytov v SR sa zastavilo, zdražieť by však nemali

Slovenská ekonomika sa síce zotavuje, no významní medzinárodní investori sa na tunajší realitný trh ešte nevracajú a od roku 2009 nepribudli žiadne veľké transakcie. Vyplýva to zo správy audítorskej a poradenskej spoločnosti TPA Horwath, ktorá mapuje realitné trhy v krajinách strednej a východnej Európy. Ako uviedol partner pre daňové poradenstvo TPA Horwath Peter Ďanovský, v dôsledku zníženia dopytu po rezidenčných nehnuteľnostiach zaznamenali ich ceny v roku 2009 a začiatkom roku 2010 pokles. Zlacneli najmä väčšie, 4– a 5-izbové byty.

V druhej polovici roku 2010 sa pokles cien bytov zastavil a v súčasnosti je situácia stabilná. „Znižovanie cien v Bratislave neočakávam ani v roku 2011, najmä vzhľadom na zlepšenie podmienok hypotekárneho financovania, ktoré môže viesť k oživeniu dopytu,“ komentoval Ďanovský. Na druhej strane však nepredpokladá ani výraznejší rast cien, keďže dnes je v hlavnom meste ešte viacero hotových rezidenčných projektov s veľmi nízkou mierou obsadenosti.

 
 
Autor: SITA, Dátum 11.11.2010