/en/article/19385/trencin-projekt-idea-grande-poslanci-neschvalili/ Trenčín: Projekt Idea Grande poslanci neschválili

Trenčín: Projekt Idea Grande poslanci neschválili

Trenčianski mestskí poslanci nepodporili projekt nájomného bývania Idea Grande. Primátor Richard Rybníček predložil návrh na schválenie dohody o spolupráci so spoločnosťou Idea Grande. Tá počíta s výstavbou takmer 700 nájomných bytov, pričom 225 by patrilo mestu. „Predloženiu projektu predchádzala finančná analýza dopadov, ktorá preukázala minimálne riziká a veľké benefity pre mesto v podobe lacných nájomných bytov, hlavne pre mladých ľudí, ktorí sa odmietajú zaťažiť hypotékou,“ uviedol Rybníček.

Návrh až na dve výnimky odmietol najväčší poslanecký klub v zastupiteľstve, Smer-SD. „Som hlboko sklamaný. Evidujeme okolo 600 žiadostí o bývanie, navyše novým investorom nestačí pekný pozemok, žiadajú aj infraštruktúru a možnosť ubytovania pre svojich zamestnancov,“ skonštatoval Rybníček. Z podkladov pre nový ÚP a štatistických údajov vyplýva, že Trenčín starne, jeho demografická krivka je hrozivá. Ľudí v dôchodkovom veku pribúda oproti slovenskému priemeru z roku 2001 dvakrát rýchlejšie. Spôsobuje to deficit v počte narodených detí i nepriaznivá emigrácia.

Idea Grande je výlučným vlastníkom pozemkov blízko priemyselného parku. Vyrásť by tu malo 16 polyfunkčných objektov, kde bude 676 bytov, administratívna budova, hotel, materská škola, detské ihriská, obchody a ďalšia občianska vybavenosť. Spoločnosť ponúkla mestu 225 bytov, aby v prípade záujmu požiadalo o dotáciu a mohlo si ich kúpiť, respektíve prenajať.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 30.05.2011