/en/article/19620/bojna-pri-slovanskom-nalezisku-ma-vzniknut-archeopark/ Bojná: Pri slovanskom nálezisku má vzniknúť archeopark

Bojná: Pri slovanskom nálezisku má vzniknúť archeopark

Významné slovanské nálezy z Bojnej v okrese Topoľčany má v budúcnosti prezentovať archeopark. Zriadiť z eurofondov ho plánuje obec v spolupráci s Archeologickým ústavom v Nitre a pamiatkarmi. V skanzene by si návštevníci mohli prezrieť typickú slovanskú osadu s obytnými domami, dielňami, hospodárskymi stavbami, kostolom i cintorínom, ako aj s ukážkami tradičných remesiel. Bolo by to druhé archeologické múzeum v prírode na Slovensku, prvé vzniklo pred 20 rokmi na Liptovskej Mare a je dodnes turistami vyhľadávané. „Bol to prvý archeopark aj v rámci okolitých krajín ako Maďarsko, Česko a Poľsko, kde ich medzitým vzniklo niekoľko a u nás zostal len tento jeden,“ povedal Karol Pieta z AÚ SAV v Nitre, vedúci výskumu na Bojnej.

Prvý krok k prezentácii náleziska plánujú archeológovia už túto jeseň. Do pôvodnej podoby zrekonštruujú zemnicu – tradičný slovanský dom zahĺbený do zeme. V rámci experimentálnej archeológie ho postavia rovnakými postupmi, aké používali pôvodní obyvatelia tohto územia. Obec sa snaží z náleziska vyťažiť v oblasti cestovného ruchu. V roku 2007 zriadila v kultúrnom dome malé múzeum prezentujúce tunajšie nálezy, ktoré ročne navštívi zhruba 2 000 ľudí. Podľa starostu Jozefa Vanča sa o Bojnú pre jej významnú históriu zaujímajú aj v Rakúsku, Nemecku, robila sa výstava v ČR, no stále chýba väčšia propagácia v SR. Práve prezentácia náleziska v lesoch za obcou a výstavba archeoparku by mala prilákať viac návštevníkov.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 15.07.2011