/en/article/19709/neobsadenost-priemyselnych-realit-sa-v-2-kvartali-znizila/ Neobsadenosť priemyselných realít sa v 2. kvartáli znížila

Neobsadenosť priemyselných realít sa v 2. kvartáli znížila

V II. kvartáli 2011 bolo v SR prenajatých približne 14 tis. m2 moderných priemyselných nehnuteľností. Podľa informácií realitnej poradenskej spoločnosti Cushman & Wakefield, miera neobsadenosti bola v sledovanom období na úrovni 2,5 %, keď sa v porovnaní s prvými 3 mesiacmi znížila o 1,2 percentuálneho bodu. Medzikvartálne sa podľa C&W zvýšila taktiež aktivita developerských spoločností vo výstavbe nových priemyselných nehnuteľností.

Nová výstavba sa koncentruje predovšetkým v Košickom, no výraznejšiu aktivitu eviduje Cushman & Wakefield aj v Žilinskom, Trnavskom a Bratislavskom kraji. Väčšina priemyselných priestorov sa však stavia na kľúč pre konkrétnych nájomcov, vďaka čomu bude miera neobsadenosti klesať alebo stagnovať. Výstavba na kľúč bude podľa C&W pokračovať aj v nasledujúcich kvartáloch. Dôvodom je pokles miery neobsadenosti a stabilný dopyt po priestoroch.

„Výraznejší prírastok nových nájomných priestorov postavených na kľuč očakávame v 3. štvrťroku a ku koncu roka pribudnú ďalšie výraznejšie priestory pre konkrétnych nájomcov,“ uviedol Martin Baláž z oddelenia priemyselných nehnuteľností Cushman & Wakefield. Podľa neho možno očakávať aj postupné naštartovanie špekulatívnej výstavby, ktorá sa bude koncentrovať prevažne v Bratislavskom kraji.

 
 
Autor: SITA, Dátum 02.08.2011