/en/article/19888/architektonicka-soutez-cemex-betonovy-dum-2011/ Architektonická soutěž CEMEX BETONOVÝ DŮM 2011
Architektonická soutěž CEMEX BETONOVÝ DŮM 2011

Architektonická soutěž CEMEX BETONOVÝ DŮM 2011

Již za pár dnů se rozběhne festival ARCH FOR PEOPLE, jehož cílem je popularizace použití betonu v architektuře. Stěžejní akcí devítidenního maratonu (6. – 14. září 2011) je ideová, dvoukolová, vyzvaná soutěž CEMEX Betonový dům pro studenty vysokých škol architektonického zaměření a mladé absolventy.

Soutěž vyhlašuje firma CEMEX, přední výrobce betonu a betonových speciálních produktů, ve spolupráci s městkou částí Praha Troja.

Tématem je hledání současné formy individuálního bydlení v souladu s principy trvale udržitelného rozvoje a za použití moderních materiálů na bázi betonu. Cílem soutěže je návrh atraktivní osady rodinných domů pro konkrétní lokalitu – Masarykovu čtvrť v pražské Troji. Toto místo zůstává v současnosti, přes svoji exkluzivní a exponovanou polohu v rámci Prahy urbanisticky nedořešeným prostorem a stává se předmětem živých diskuzí zúčastněných zájmových stran, z nichž se každá snaží prosadit svůj záměr.

Jistou koncepční analogii lze najít v projektu dodnes ceněné kolonie rodinných domů na Babě z období předválečného funkcionalismu. Dokážou dnešní studenti – architekti dosáhnout podobně úspěšného kvalitního řešení, reflektujícího současné požadavky na individuální bydlení ve městě?

První kolo soutěže proběhne formou workshopu pod vedením španělského architekta z Tenerife, Felipe Artengo Rufina z ateliéru AMP arquitectos. Účastníky čeká bohatá série doprovodných akcí v rámci festivalu, které zaručí komplexní informovanost o lokalitě, technologiích a materiálu i o trendech v architektuře z betonu obecně.

V druhém kole budou mít soutěžící po skončení festivalu k dispozici lhůtu na individuální dokončení rozpracovaných návrhů.

V porotě zasednou Felipe Artengo Rufino a José María Rodríguez-Pastrana Malagón z AMP arquitectos. Také zvučná jména české architektonické scény Ing. arch. Petr Burian z DaM, Mgr. Akad. arch. Roman Brychta z Projektil architekti, dále Ing. arch. Tomáš Drdácký, starosta městské části Praha – Troja, Ing. Jana Margoldová CSc., šéfredaktorka časopisu Beton, Ing. arch. Petr Vaněk, zakladatel online magazínu EARCH.CZ a zástupce firmy CEMEX.

Výsledky soutěže budou vyhlášeny na webových stránkách www.archforpeople.cz, prostřednictvím internetu na webových stránkách www.earch.cz a na webových stránkách mediálních partnerů projektu ARCH FOR PEOPLE. Počítá se též se zapojením veřejnosti do hlasování o nejlepší projekt.

Pro vítěze jsou přichystány lákavé finanční odměny – 25 000, 15 000 a 10 000 Kč. Plánována je putovní výstava projektů po zúčastněných školách architektury po celé republice a na Slovensku.

Foto: Petr Burian – DAM – Bytový dům s tělocvičnou © Andrea Thiel Lhotáková

 
 
Autor: Arch For People, Dátum 01.09.2011