/en/article/20290/cena-arch-pre-centralu-phoenix-zeppelin/ Cena ARCH pre Centrálu Phoenix Zeppelin
Cena ARCH pre Centrálu Phoenix Zeppelin

Cena ARCH pre Centrálu Phoenix Zeppelin

Centrála spoločnosti Phoenix Zeppelin v Banskej Bystrici od architektov Branislava Hovorku, Štefana Moravčíka a Martina Paulínyho získala Cenu ARCH 2011. Podľa Andrey Bacovej, členky poroty a šéfredaktorky časopisu ARCH, ktorý cenu udeľuje, je „obdivuhodné, že sa niekto vôbec rozhodol pristúpiť k servisu a predaju stavebných strojov s takou dávkou kultúry a vytvoril podmienky pre architektov, aby mohli realizovať výnimočne komplexné dielo v prímestskej lokalite“.

Ocenená Centrála Phoenix Zeppelin je architektúrou budúcnosti, tvrdí ďalšia členka jury Marta Schreiecková. „Je v nej pochopenie miesta, pochopenie úlohy a z toho rezultujúce logické a primerané riešenie, svedomito spracované, nezávisle od výšky finančného stropu.“ Porotca Tomáš Rusín vyzdvihol architektonickú komplexnosť oceneného diela, ktoré architekti podľa neho „riešili od kvetináča vonku až po kľúč v skrinke“.

Cena ARCH je prestížnou cenou za architektúru. Od roku 1998 ju každoročne udeľuje odborný časopis ARCH o architektúre a inej kultúre. Zámerom je vyzdvihnúť pozoruhodné diela domácej architektonickej scény a prispieť tak k jej ďalšej kultivácii. Cena ARCH má vysoký profesionálny kredit, ktorý zabezpečuje účasť špičkových európskych architektov v porote. Jej špecifickým pravidlom je, že sa do nej nemožno prihlásiť.

 
 
Autor: SITA, Dátum 14.11.2011