/en/article/20296/spisskonovoveske-multicentrum-doplnilo-projekt-banickeho-namestia/ Spišskonovoveské Multicentrum doplnilo projekt Baníckeho námestia

Spišskonovoveské Multicentrum doplnilo projekt Baníckeho námestia

Banícke signály zo symbolickej banskej veže Klopp Orth včera spustili slávnostné otvorenie Multifunkčného energetického a baníckeho centra, ktoré je ďalším objektom pripravovaného Baníckeho námestia na nábreží Hornádu v Spišskej Novej Vsi. Mesto ho financovalo cez Program cezhraničnej spolupráce Maďarská republika – Slovenská republika 2007 – 2013. „Objekt je určený na verejnoprospešné činnosti. Ide o podporu cestovného ruchu v širšom regióne Spiša, ochranu životného prostredia cez využívanie OZE a prezentáciu tradícií baníctva, ktoré sú v Spišskej Novej Vsi bohaté,“ uviedla Zuzana Záborská z Mestského úradu v Spišskej Novej Vsi.

Výstavba Multicentra sa začala v máji 2010. Na projekte sa okrem samosprávy podieľalo neziskové Združenie kultúry životného prostredia z Ostrihomu a Rochus – Rozvoj Spiša. V jeho priestoroch sa usídli aj pobočka Slovenského technického múzea v Košiciach. Náklady na výstavbu Multicentra predstavujú vyše 1,948 mil. eur. Európsky fond regionálneho rozvoja financoval 85 % projektu, zo štátneho rozpočtu šlo 10 % a mesto sa podieľalo 5 percentami. Súčasťou Baníckeho námestia v Spišskej Novej Vsi bude aj priestorová mapa Spiša, lávka cez Hornád a nová promenáda popri rieke.

Mesto Spišská Nová Ves v rokoch 2008 až 2010 investovalo vďaka prostriedkom z eurofondov a grantov približne 28 mil. eur. Medzi jeho najúspešnejšie projekty patria rekonštrukcie základných škôl, výstavba regionálneho centra biologicky rozložiteľných odpadov, inžinierske siete pre individuálnu bytovú výstavbu Červený jarok, rekonštrukcia zariadenia pre seniorov, Multifunkčné energetické a banícke centrum, regenerácia námestia a zmodernizované verejné osvetlenie na námestí.

 
 
Autor: SITA, Dátum 15.11.2011