/en/article/20488/presov-do-priemyselneho-parku-ipz-presov-smeruje-travelin/ Prešov: Do priemyselného parku IPZ Prešov smeruje Travelin

Prešov: Do priemyselného parku IPZ Prešov smeruje Travelin

Do priemyselného parku IPZ Prešov – Záborské mieri ďalší investor, talianska spoločnosť Travelin. Ako počas návštevy prešovského PP uviedol minister hospodárstva Juraj Miškov, ide o výrobcu obalovej techniky, ktorý bude subdodávateľom americkej firmy Honeywell. Podľa neho Travelin vytvorí do dvoch rokov ďalších 100 pracovných miest. Spoločnosť zatiaľ nepožiadala o investičnú pomoc a poskytovať stimuly subdodávateľským firmám sa MH ani neusiluje.

„Stále je v hre aj Poľsko. Čo sa týka SR, investor sa rozhoduje medzi dvoma lokalitami – Prešovom a Košicami. Zatiaľ nič nie je rozhodnuté,“ uviedol minister. Ako dodal, v hre je ešte jeden veľký americký investor z oblasti automobilového priemyslu, ktorý by mal vytvoriť 1 000 pracovných miest. „Nemôžem byť v tejto chvíli konkrétny. Ale predpokladám, že v najbližších týždňoch či mesiacoch budeme môcť povedať viac,“ podotkol Miškov. Ďalšou dobrou správou pre Prešov je informácia o rozšírení výroby o 132 pracovných miest, ktorú ohlásila spoločnosť Lear, ktorá sa tu už etablovala s výrobou automobilových sedadiel.

V PP IPZ Prešov – Záborské už spoločnosť Honeywell začala s výstavbou závodnej haly na výrobu automobilových turbodúchadiel. Ide o investíciu vo výške 38,3 mil. eur, kde by malo nájsť prácu 446 ľudí. „Každá takáto investícia má multiplikačný efekt. Z našich analýz vyplýva, že každé jedno takéto pracovné miesto vytvorí v období 5 rokov ďalšie 3 subdodávateľské pracovné miesta,“ dodal Miškov. Tento rok podľa neho nastal 4-násobný medziročný nárast objemu investícií. Najviac ich smeruje do Prešovského, nasleduje Žilinský a Banskobystrický kraj.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 19.12.2011