/en/article/20860/prinos-architektonickych-sutazi-pre-investorov/ Prínos architektonických súťaží pre investorov

Prínos architektonických súťaží pre investorov

Inštitút urbánneho rozvoja (IUR) v spolupráci so Slovenskou komorou architektov (SKA) rozprúdil diskusiu o prínose architektonických súťaží pre investorov. Prvý seminár sa uskutočnil 27. 2. 2012 v bratislavskom Reset Cafe v Digital Parku. Organizátori do diskusie prizvali aj Lic. d.g. d’ing. Commércial Martina Pongratza z rakúskej spoločnosti M.O.O.CON, ktorý informoval o skúsenostiach našich susedov s vyhlasovaním súťaží a ich význame pre investorov. Spoločnosť M.O.O.CON sa orientuje na strategické poradenstvo a realizáciu odborných posudkov. Martin Pongratz, ktorý bol konzultantom vo viacerých významných medzinárodných projektoch (v Bratislave napríklad budovy e.on/ZSE, Tatra banky alebo Prvej Stavebnej Sporiteľne), priblížil tému verejných súťaží v Rakúsku. Prínosom spoločností ako M.O.O.CON pre verejné architektonické súťaže, je najmä poradenská činnosť pri ich organizačnej príprave, ale aj v špecifikácii zadaní.

„Súčasný stav vo vypisovaní súťaží u nás, najmä vo verejnom sektore, je nelichotivý. Seminár je určený najmä investorom a potenciálnym vyhlasovateľom za účelom objasnenia spoločenského, kultúrneho, ako aj ekonomického významu súťaží. Tým chceme podnietiť záujem investorov o ich vypisovanie súťaží,“ povedal Ing. arch. Bohumil Kováč, predseda Výboru pre súťaže a verejné obstarávanie SKA.

„Diskusiou chceme vyvolať záujem investorov o transparentné architektonické súťaže na Slovensku. Budeme radi, ak povedú k pozitívnym legislatívnym zmenám,“ dodal predseda IUR Ing. arch. Roman Talaš. Ďalší seminár na tému verejných architektonických súťaží sa uskutoční v máji 2012 v Košiciach.

 
 
Autor: Kharisma / jup, Dátum 01.03.2012