/en/article/20894/trvalo-udrzatelne-budovy-na-slovensku-a-v-cesku/ Trvalo udržateľné budovy na Slovensku a v Česku

Trvalo udržateľné budovy na Slovensku a v Česku

Koncom februára usporiadala Slovenská rada pre zelené budovy v Bratislave prvý diskusný klub s názvom Development zelených budov v Čechách a na Slovensku, kde odborníci diskutovali o súčasnom stave a prístupe investorov k téme výstavby verejných či priemyselných budov v zelenom či trvalo udržateľnom štandarde.

Z diskusie vyplynulo, že zatiaľ čo na západ od nás sa zelené budovy už stávajú štandardom, vývoj v SR a ČR je zatiaľ na začiatku. Petr Šmuhař, obchodný riaditeľ Delta Projektconsult, spoločnosti pôsobiacej v oblasti výstavby v rámci Európy už 35 rokov, okomentoval aktuálnu situáciu v oboch krajinách tak, že slovenskí aj českí investori ešte stále nezahŕňajú trvalú udržateľnosť do svojich plánov pri výstavbe priemyselných či komerčných budov, a postupne sa ešte len učia tzv. integrovanému plánovaniu, kde sa už pri vývoji projektu počíta s tým, že vznikajúci objekt bude certifikovanou zelenou budovou, ktorá v konečnom dôsledku prinesie investorovi až 70-percentnú úsporu nákladov na energiách, ale taktiež vyššiu pridanú hodnotu a istotu pri speňažení svojej investície.

V neposlednom rade je tiež namieste argument v prospech zelených budov, že poskytujú neporovnateľný komfort svojim užívateľom, pre ktorých sa stáva pracovná klíma v obyčajnej budove často skleníkom, v lete nedostatočne ochladzovaným a v zime naopak vykurovaným. Zdravotné hľadisko podporujú i početné výskumy zo zahraničia o vyššej produktivite práce zamestnancov v zelených budovách a ich nižšej chorobnosti.

 
 
Autor: SITA, Dátum 07.03.2012