/en/article/20934/stavebne-konanie-ma-byt-elektronizovane-do-dvoch-rokov/ Stavebné konanie má byť elektronizované do dvoch rokov

Stavebné konanie má byť elektronizované do dvoch rokov

Pilotná prevádzka elektronizácie stavebného konania a územného plánovania (ÚP) by mala byť spustená v 1. polroku 2014 a realizovať by sa mala vo viacerých etapách. Podľa Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR celkové predpokladané náklady projektu dosahujú 11,7 mil. eur. Rezort v súčasnosti pripravuje podklady na vyhlásenie súťaže.

Jeho šéf Ján Figeľ (KDH) podpísal žiadosť o nenávratný finančný príspevok pre uvedený projekt, ktorý bude financovaný z európskych zdrojov cez Operačný program Informatizácia spoločnosti. „Vďaka tomuto projektu budú môcť občania aj podnikatelia realizovať procesné úkony prostredníctvom webového rozhrania z pohodlia svojho domova a aktívne sa zapojiť aj do tvorby ÚP a rozvoja regiónu,“ povedal Figeľ.

Ministerstvo chce zintegrovať a zefektívniť výkon agend stavebného poriadku a ÚP elektronizáciou jednotlivých úkonov s využitím moderných informačných technológií a on-line prístupom k digitalizovaným priestorovým údajom. V súčasnosti trvá na Slovensku povoľovací proces v stavebnom konaní v priemere asi 70 dní, čo je neúmerne dlho v porovnaní s vyspelými krajinami EÚ.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 14.03.2012