/en/article/21113/viac-penazi-na-najomne-byty-podla-palka-zrejme-nepojde/ Viac peňazí na nájomné byty podľa Palka zrejme nepôjde

Viac peňazí na nájomné byty podľa Palka zrejme nepôjde

Štát neplánuje dávať oveľa viac peňazí na podporu výstavby nájomného bývania. Podľa štátneho tajomníka ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Františka Palka je však potrebné vytvoriť také podmienky, aby mal u nás tento zaostávajúci spôsob bývania oveľa významnejšie postavenie. Ako povedal po stretnutí s vedením Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB), obce, mestá, ale aj stavebné firmy a finančné inštitúcie by mali v tejto oblasti zohrávať väčšiu úlohu.

„To, čo je u nás problém, je otázka nájomného bývania. V porovnaní s inými krajinami máme veľmi málo takýchto bytov, čo je veľmi nepriaznivé najmä z hľadiska mobility pracovnej sily. Preto chceme, aby nájomné bývanie bola oveľa vážnejšia téma ako doposiaľ,“ informoval Palko. Nájomné sociálne byty by podľa neho mali byť vo vlastníctve obcí a miest, pričom štát by poskytoval dotácie a nastavil dobré legislatívne podmienky. Dodal, že na ich výstavbe by sa mal aktívnejšie podieľať privátny sektor.

Riaditeľ ŠFRB Ľubomír Bošanský si tiež myslí, že nájomné byty by mali zostať prioritne obciam. Podnikateľský sektor to podľa neho nezachráni. Problémy obcí v tejto oblasti sa podľa neho netýkajú len nedostatku peňazí. „Chcú využiť fondy EÚ. Keďže je to nastavené tak, že 5 % musí ísť z obecného rozpočtu, pri veľkej cene je 5 % veľká suma. Tam už potom hrozí nútená správa a obce sa obávajú brať ďalšie úvery,“ uviedol Bošanský. Pri výstavbe nájomných bytov sú aj ďalšie náklady na vybudovanie infraštruktúry, ciest a kúpu pozemkov, čo obce to finančne zaťažuje.

Ministerstvo dopravy a výstavby by podľa riaditeľa ŠFRB malo pomôcť obciam pri financovaní výstavby potrebnej infraštruktúry pre nájomné domy. V súčasnosti sa na Slovensku stavia okolo 1 700 nájomných bytov ročne. Pri väčšej podpore obcí by sa podľa Bošanského mohol počet takýchto bytov zvýšiť na dvojnásobok.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 20.04.2012