/en/article/21137/stagnacii-na-starom-kontinente-sa-nevyhli-ani-nakupne-centra/ Stagnácii na starom kontinente sa nevyhli ani nákupné centrá
Stagnácii na starom kontinente sa nevyhli ani nákupné centrá

Stagnácii na starom kontinente sa nevyhli ani nákupné centrá

Nákupné centrá, symbol modernej konzumnej spoločnosti, najfrekventovanejší cieľ trávenia voľného času a atraktívny produkt pre investorov do komerčných realít, sa podobne ako kancelársky či priemyselno-logistický sektor vlani oživenia nedočkali. Podľa prieskumu, do ktorého spoločnosť Cushman & Wakefield poskytujúca služby v sektore komerčných nehnuteľností zaradila 34 krajín Európy, predpokladaný zvrat v ich výstavbe sa v minulom roku nakoniec nekonal. Zjavnou príčinou bolo oneskorenie výstavby v rade štátov – predovšetkým v Rusku, Turecku a v Taliansku.

Ako prieskum preukázal, v Európe zmenili v roku 2011 vlastníka maloobchodné nehnuteľnosti v celkovej hodnote 40 miliárd eur, čo v rámci zmieneného segmentu predstavuje 32-percentný podiel na celkovom objeme. Zvyšok sa mal rozdeliť medzi priemyselné nehnuteľnosti, kancelárie a objekty so zmiešaným komerčným využitím.

Slovenské mestá s potenciálom absorbovať nové plochy

„Keby všetky nákupné centrá otvorili podľa plánu, ich základňa by sa v minulom roku rozrástla o 6,8 milióna m2. V skutočnosti však otvorili nové centrá ‚iba‘ na ploche 5,9 milióna m2, rovnako ako v roku 2010,“ dokladá štúdia C&W. Kým v 19 európskych krajinách došlo v porovnaní s rokom 2010 k poklesu, Česko, Rakúsko, Slovensko, Chorvátsko a Bulharsko postihlo takmer úplné zastavenie výstavby. Ako nakoniec dopadnú prognózy o dokončených nových plochách na tento (6,4 milióna) a budúci rok (4,5 milióna) v skutočnosti, je vzhľadom na ďalšie možné zdržanie nejasné.

Situácia na Slovensku je prinajmenšom špecifická. Zatiaľ čo niektoré mestá sú už saturované existujúcimi obchodnými komplexmi, iné, ako dôvodí František Paračka z maloobchodného tímu C&W, majú ešte stále potenciál absorbovať nové nákupné plochy. Ide napríklad o Košice, Prešov, Poprad, Banskú Bystricu, Levice či Trnavu, kde by mohli podľa neho v nasledujúcich rokoch pribudnúť ďalšie nákupné centrá. Ako prezrádzajú čísla, v roku 2012 sa u nás očakáva dokončenie 54-tisíc m2 nových obchodných plôch, z toho v projekte Europa Zvolen 10-tisíc m2 (1. fáza), Madaras 4-tisíc (4. fáza), Avion 5-tisíc (4. fáza) a bratislavský Centrál, ktorého dopad na ostatné mamutie komplexy (Avion, Aupark, Polus, Soravia) sa bude s napätím sledovať, prinesie 35-tisíc nových m2.

Česko: Reálne je otvorenie jedného-dvoch centier ročne

Na celkovej bilancii 140 miliónov m2 obchodných plôch na starom kontinente existujúcich k 1. 1. 2012 sa štát našich západných susedov podieľal zhruba 2,1 miliónmi m2. Objem investícií do nákupných centier tu vlani dosiahol viac ako 1 mld. eur, takže na celkových investíciách sa maloobchod podieľal 51 %. „V Českej republike je pre tento rok naplánované dokončenie vyše 100-tisíc m2 nových plôch. Viac ako polovica z nich sa nachádza v nedávno otvorenom Fóre Nová Karolina v Ostrave. Centrum je unikátnym projektom a na dlhý čas zrejme posledným svojho rozsahu – jeho rozloha je 58-tisíc m2. O jeho atraktívnosti svedčí aj záujem o prenájom obchodných jednotiek – predprenájom dosiahol 99,6 %, a to je v dnešnej dobe obrovský úspech,“ tvrdí Rostislav Veselý z maloobchodného tímu C&W, ktorý sa na prenájme tunajších plôch podieľal ako exkluzívny partner.

Ako dodáva, u ostatných naplánovaných projektov výstavba prebieha a o tom, že by niektorý z ich developerov rozhodol o pozastavení prác, zatiaľ nie je nič známe. Ide o naplánované rozšírenie 15. marca otvoreného ostravského Avionu, Futura v Hradci Králové (máj), Breda & Weinstein v Opave (november), rekonštrukciu Galérie Moritz v Olomouci (koncom roka) a rozšírenie Centra Zlín (na prelome tohto a budúceho roka). V budúcich rokoch budú nové centrá podľa neho pribúdať iba ojedinele. „Reálne je otvorenie jedného-dvoch centier ročne v závislosti od toho, ako sa ich bude dariť predprenajať. A naďalej budú posilňovať úspešné regionálne centrá,“ myslí si Veselý.

Ukazovateľom „štvorce“ v prepočte na jednotku populácie

Na ilustráciu toho, aké je veľkosť či kapacita aj v prípade nákupných centier relatívna, prináša C&W rebríček tohtoročných európskych „šampiónov“: na jeho čele stojí OZ Mall v ruskom Krasnodare (169-tisíc m2), turecký Mall of Istanbul (135-tisíc m2) a Puerto Venecia v španielskom Zaragoze (124-tisíc m2).

Zdá sa však, že spoľahlivejším a objektívnejším ukazovateľom celkového významu a zastúpenia maloobchodnej štruktúry v danej krajine je počet „štvorcov“ v prepočte na zvolenú jednotku populácie. Európsky priemer tak podľa štúdie C&W vychádza na 247 m2 nákupných centier na tisíc obyvateľov, pričom Česko s hodnotou „203“ sa nachádza pod týmto priemerom a vzhľadom na už povedané pravdepodobnosť, že by sa mu v najbližších rokoch priblížilo, je veľmi nízka. Aká je v tomto ohľade pozícia Slovenska, sa report z prieskumu C&W z neznámych dôvodov nezmieňuje.

„V roku 2011 sme zaznamenali značnú investičnú aktivitu v oblasti maloobchodných a priemyselných nehnuteľností. Kvôli obmedzenej výstavbe investori nemierili na kancelárie v takej miere ako po minulé roky. V roku 2012 by však malo dôjsť k obratu a kancelárie by mali zaujímať najväčší podiel na trhu. Maloobchod bude aj naďalej obľúbeným investičným sektorom, a to vďaka dobrej obsadenosti. Tok transakcií bude brzdiť len nedostatok projektov na predaj,” skonštatoval ohľadom očakávaného vývoja a perspektív jednotlivých realitných sektorov vedúci investičného tímu C&W v Českej a Slovenskej republike James Chapman.

Ilustračné obrázky – HB Reavis Slovakia (1), Euromax/Crestcom (2)
Grafy – C&W
1) Európske obchodné centrá s výstavbou naplánovanou na roky 2012–2013 (v miliónoch m2)
2) Priemerná plocha nákupných centier na tisíc obyvateľov v jednotlivých krajinách (v m2)

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 25.04.2012