/en/article/21186/bratislava-v-uvode-roka-bez-novych-kancelari/ Bratislava v úvode roka bez nových kancelári

Bratislava v úvode roka bez nových kancelári

V prvých troch mesiacoch tohto roku nepribudli na bratislavský trh žiadne nové kancelárske priestory. Ich celková plocha tak ostala na úrovni 1,449 mil. metrov štvorcových. Do konca roku by však podľa informácií Bratislava Research Forum (BRF), ktoré tvoria realitné a poradenské spoločnosti Cushman & Wakefield, CBRE, Colliers International a Jones Lang LaSalle, malo v hlavnom meste pribudnúť 70 tis. metrov štvorcových nových kancelárskych priestorov. Spoločnosť CA Immo by totiž mala dokončiť prvú ekologickú budovu BBC 1 Plus, firma Immocap svoj projekt Centrál a Penta Investments tretiu fázu projektu Digital Park.

V prvom kvartáli boli na bratislavskom trhu uzavreté transakcie o výmere 24,2 tis. metrov štvorcových, čo predstavuje medziročný nárast o viac ako 50 %. Medzikvartálne však ide o pokles na úrovni takmer 25 %. Na začiatku roka dominovali na trhu transakcie spoločností z odvetvia profesionálnych služieb a spoločností z odvetvia IT. Rovnako ako koncom minulého roka dominovali na trhu prenájmu kancelárskych priestorov aj na začiatku tohto roka transakcie spoločností o veľkosti menej ako 500 metrov štvorcových, ktoré predstavovali 62 % z celkového počtu transakcií.

Miera neobsadenosti sa v úvode roka mierne znížila z pôvodných 11,2 % v predošlom štvrťroku na aktuálnych 10,2 %. Najnižšia miera neobsadenosti bola v piatom bratislavskom okrese, kde bola na úrovni 5,7 %, nasledovaná Bratislavou 2 s neobsadenosťou vo výške 10,9 % a Bratislavou 1 s 10,7 %.

 
 
Autor: SITA, Dátum 09.05.2012