/en/article/21213/prvy-slovensky-outlet-bude-prevadzkovat-holandsky-stable/ Prvý slovenský outlet bude prevádzkovať holandský Stable

Prvý slovenský outlet bude prevádzkovať holandský Stable

Prevádzkovateľom slovenského outletového centra D1 Outlet City pri Senci bude holandská spoločnosť Stable. V prospech firmy Stable okrem skúsenosti rozhodla podľa Čarnogurského aj paralela so seneckým projektom. Práve spoločnosť Stable totiž priniesla na holandský trh ako prvá koncept outletového predaja, keď v roku 2001 kompletne developovala a dodnes prevádzkuje prvý holandský outlet Batavia Stad. "Skúsenosti, ktoré má Stable s tým, ako udržať centrum, jeho atmosféru, ako ju vybudovať, čo ponúkať zákazníkom, ako aj nájomcom, to je zmysel našej spolupráce,“ vysvetlil generálny riaditeľ spoločnosti IPEC Ivan Čarnogurský.

Otvorenie prvého slovenského outletu je podľa Čarnogurského naplánované na marec budúceho roku, kedy by sa mala sprístupniť prvá fáza projektu o rozlohe 8 500 metrov štvorcových prenajímateľnej plochy rozdelenej do 50 obchodných jednotiek. Celkové náklady na výstavbu prvej fázy by mali dosiahnuť 10 mil. eur. Obsadenosť centra je aktuálne na úrovni 50 %. Návratnosť celkovej investície do seneckého outletu odhaduje Čarnogurský na 15 až 20 rokov. "Uvidíme ešte, koľko kapitálu si odtiaľ budeme brať na ďalšie fázy resp. na ďalšie projekty,“ doplnil.

Rakúskemu outletovému centru v Parndorfe chce D1 konkurovať predovšetkým kombináciou outletu, retailu a priemyselnej zóny. "Našou výhodou je, že nie sme priďaleko od Bratislavy úplne niekde v poli, a pritom nie sme rovno pri nákupnom centre. Navyše tu máme pracovnú zónu, teraz sa vyvíja retailová zóna a kúsok odtiaľ rastie obytná zóna,“ Ako dodal, v súčasnosti v tejto oblasti pracuje 2 tis. ľudí, pričom neskôr tam bude žiť aj pracovať okolo 10 tisíc. "Ďalším lákadlom bude taktiež prémiové čínske obchodné centrum vzdialené 1 až 1,5 kilometra od D1 outletu,“ dodal Čarnogurský.

 
 
Autor: SITA, Dátum 15.05.2012