/en/article/21684/statny-fond-rozvoja-byvania-bude-financnou-instituciou/ Štátny fond rozvoja bývania bude finančnou inštitúciou

Štátny fond rozvoja bývania bude finančnou inštitúciou

Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) sa stane finančnou inštitúciou a bude tak môcť poskytovať na zatepľovanie bytových domov aj prostriedky z eurofondov cez Regionálny operačný program. Umožňuje to novela zákona o ŠFRB, ktorú dnes schválil parlament. Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja predpokladá z prostriedkov Európskej únie (EÚ) poskytnúť na financovanie obnovy bytového fondu 10 mil. eur. Zo štátneho rozpočtu pôjde pre fond na podporu bývania ročne naďalej 54,9 mil. eur.

Podľa novely zákona o ŠFRB prostriedky fondu budú vedené na osobitných účtoch v Štátnej pokladnici v štruktúre podľa ich zdrojov. Úver na zatepľovanie bytovej budovy má byť najdlhšie na pätnásť rokov pri nulovej úrokovej sadzbe v rozsahu do 80 % namiesto do 100 %. Z iných zdrojov fondu bude možné poskytnúť podporu len na zatepľovanie bytovej budovy právnickej osobe iba vtedy, ak sa stavba realizuje v meste. Fond bude osobitne rozpočtovať finančné prostriedky na kúpu a výstavbu nájomných bytov, na obstaranie bytov spolufinancovaných zo zdrojov EÚ v rámci Regionálneho operačného programu a na stavby pri zatepľovaní budov financovaných z iných zdrojov v členení podľa samosprávnych krajov.

 
 
Autor: SITA, Dátum 19.09.2012