/en/article/21784/d1-outlet-city-ziskal-nove-zdroje-na-financovanie-vystavby/ D1 Outlet City získal nové zdroje na financovanie výstavby
D1 Outlet City získal nové zdroje na financovanie výstavby

D1 Outlet City získal nové zdroje na financovanie výstavby

Spoločnosť Ipec Group získala nové zdroje na financovanie výstavby projektu D1 Outlet City. Spolu 3 milióny eur poskytli finanční investori, ktorí prejavili záujem podieľať sa na projekte. Ďalších 2,24 milióna eur priniesla úspešná emisia dlhopisov, ktoré sa podarilo predať za necelý mesiac. „Získanie si dôvery investorov v takomto rozsahu je pre nás ocenením kvality a výnimočnosti projektu. Jednoznačne sa o to pričinila pokračujúca výstavba ako aj úspešné rokovania s budúcimi nájomníkmi. To sú základné predpoklady, bez ktorých by dnes niekto asi sotva investoval do ojedinelého projektu na slovenskom trhu,“ uviedol generálny riaditeľ Ipec Group, Ivan Čarnogurský.

Pokročilé štádium výstavby a zabezpečené financovanie podporujú záujem obchodníkov o tento projekt. Predajná plocha prvého slovenského outletu sa tak postupne zapĺňa budúcimi nájomníkmi. Pri rokovaniach s predstaviteľmi značiek zohráva úlohu aj skutočnosť, že namiesto dvoch projektov, ktoré deklarovali otvorenie v rovnakom termíne, sa reálne stavia iba ten pri Senci. „Naďalej sme preto v kontakte aj so značkami, ktoré sa predtým rozhodovali medzi dvoma projektmi a s niektorými sme sa aj dohodli,“ pokračuje I. Čarnogurský. Ako pripomenul, stratégiou jeho tímu nie je predháňať sa počtom zverejňovaných značiek. Nateraz by však vyzdvihol napríklad úspešne ukončené rokovania so zástupcami United Colors of Benetton či Salamander.

Popri tom sa dolaďuje aj ďalšia dôležitá súčasť budúceho fungovania outletu a tou je reštauračný koncept. Developer rokuje s dvoma nadnárodnými spoločnosťami a pre jednu z nich sa zrejme rozhodne už v októbri. Zvažuje pritom nielen formu predaja, sortiment a zvyklosti nakupujúcich v outletoch, ale aj vzdialenosť od diaľnice, polohu na frekventovanej ceste 1.triedy, či celkový budúci rozvoj lokality.

Prví zákazníci by mali mať možnosť nakupovať už v marci 2013

Výstavba D1 Outlet City odštartovala začiatkom februára tohto roka a odvtedy naberá stále reálnejšie kontúry. Po terénnych úpravách sa v lete zrealizovala základová konštrukcia a momentálne už finišujú práce na obvodovom plášti budúcich prevádzok.

Spoločnosť Ipec Group doteraz do projektu investovala 4,5 milióna eur z vlastných zdrojov. Celkové náklady na realizáciu 1. fázy projektu by mali dosiahnuť 13 miliónov eur (vrátane ceny pozemkov). Úsporami v procesoch tendrovania dodávateľských prác sa zároveň podarilo zväčšiť celkovú predajnú plochu z 8600 m2 na 10 000 m2.

Projekt sa tiež doplnil o výškovú presklenú pasáž inšpirovanú milánskou architektúrou (na snímke). Tá dotvorí atmosféru časti outletu, zameranej na taliansku módu. D1 Outlet City privíta prvých zákazníkov v marci 2013. Manažment prevádzky prvého slovenského outletu bude zabezpečovať holandská spoločnosť Stable, s ktorou investor podpísal zmluvu koncom mája tohto roka. Stable je významným medzinárodným hráčom v oblasti developmentu a prevádzky nákupných a outletových centier. Práve spoločnosť Stable priniesla koncept outletového predaja na holandský trh.

D1 Outlet City sa bude rozprestierať na ploche 9 hektárov a poskytne do 23-tisíc m2 predajnej plochy. Outlet je súčasťou rozvoja širšieho územia v katastri mesta Senec s názvom D1 Park o celkovej rozlohe až 310 hektárov. Cieľom investora je na tomto území postupne vybudovať regionálne centrum pre biznis, obchod, služby, zábavu i bývanie, pričom jadrom celého komplexu bude práve D1 Outlet City.

Foto a vizualizácie: IPEC

 
 
Autor: SF/Ipec, Dátum 17.10.2012