/en/article/21867/prepad-stavebnej-produkcie-sa-v-septembri-prehlbil/ Prepad stavebnej produkcie sa v septembri prehĺbil

Prepad stavebnej produkcie sa v septembri prehĺbil

Pokračujúci prepad stavebnej produkcie na Slovensku sa v septembri ešte viac prehĺbil. Stavebná produkcia v deviatom mesiaci medziročne klesla podľa údajov Štatistického úradu SR o 15,3 % na 467,2 mil. eur. V auguste pritom výkony odvetvia klesli medziročne o 13,7 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov poklesla v septembri stavebná produkcia v medzimesačnom porovnaní o 0,2 %.

Produkcia stavebných firiem v tuzemsku v septembri v porovnaní so septembrom 2011 klesla o 15,4 % na 445,7 mil. eur. Jej podiel na celkovej stavebnej produkcii pritom klesol o 0,1 percentuálneho bodu na 95,4 %. „Vývoj tuzemskej produkcie ovplyvnil výrazný pokles stavebných prác na novej výstavbe vrátane modernizácií a rekonštrukcií o 23,6 %. Objem prác na opravách a údržbe sa zvýšil o 24,9 %,“ informuje štatistický úrad. Septembrové výsledky stavebníctva podľa analytika ČSOB Mareka Gábriša potvrdzujú, že sektor je naďalej v problémoch, a to najmä pre slabú výstavbu v tuzemsku. „S medziročnými prírastkami sú iba opravy a údržba. Jej podiel na celkovej produkcii je však veľmi malý na to, aby ovplyvnil celkové čísla. Pomohlo by tak najmä rozbehnutie infraštruktúrnych projektov, keďže objem nevyčerpaných eurofondov je stále veľký. A reštart rastu produkcie v súkromnom sektore bude asi iba veľmi opatrný,“ konštatuje Gábriš.

Pod medziročný pokles aktivity v odvetví sa aj podľa analytika Slovenskej sporiteľne Martina Baláža naďalej podpisuje hlavne pokles novej výstavby, ktorá je dôsledkom menšieho množstva infraštruktúrnych projektov, ako sú napríklad diaľnice. „Očakávame, že situácia v odvetví sa nezlepší, až kým nebudú ukončené prebiehajúce tendre na výstavbu diaľnic,“ dodáva Baláž.

 
 
Autor: SITA, Dátum 12.11.2012