/en/article/21909/dialnicu-s-tunelom-visnove-mozu-postavit-skanska-a-strabag/ Diaľnicu s tunelom Višňové môžu postaviť Skanska a Strabag

Diaľnicu s tunelom Višňové môžu postaviť Skanska a Strabag

Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS) prijala spoločnú ponuku stavebných firiem Skanska SK a.s. a Strabag, s.r.o. v tendri na výstavbu 13,4-kilometrového úseku diaľnice D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala. Generálna riaditeľka Skanska SK Magdaléna Dobišová potvrdila vo štvrtok pre agentúru SITA, že už dostali akceptačný list od NDS o prijatí ponuky ich združenia.

Skanska a Strabag navrhli naprojektovať a postaviť diaľnicu pri Žiline, ktorej súčasťou bude 7,5-kilometrový úsek Višňové, za najnižšiu cenu, a to 338,29 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Predstavuje to 37,7 % z predpokladanej ceny prác vo výške 896,53 mil. eur. Diaľničiari vyhlásili spomínaný tender ešte koncom minulého roka a ponuky piatich skupín uchádzačov otvárali napokon až v treťom termíne 26. júna tohto roku. „Cena nášho združenia je výsledkom spoločnej práce na technických a projektových riešeniach. Skanska a Strabag sú dve fundované spoločnosti s dlhoročnými skúsenosťami v tunelových stavbách,“ uviedla pre agentúru SITA Dobišová ešte po otváraní ponúk v súťaži.

Teraz sa bude čakať na to, či niektorý z ďalších uchádzačov v tendri bude mať výhrady k vyhodnoteniu ponúk a prípadne požiada NDS o nápravu jej rozhodnutia, alebo neskôr aj podá námietky na Úrad pre verejné obstarávanie. Ak sa tak nestane, uzavretiu tendra a podpisu zmluvy s vybraným združením by už nemalo nič brániť.

 
 
Autor: SITA, Dátum 23.11.2012