/en/article/21971/levice-investor-financie-na-centrum-europa-zatial-neziskal/ Levice: Investor financie na centrum Europa zatiaľ nezískal
Levice: Investor financie na centrum Europa zatiaľ nezískal

Levice: Investor financie na centrum Europa zatiaľ nezískal

Výstavba nákupno-spoločenského centra Europa Shopping Center v centre Levíc sa stále nezačala. Pôvodne sa malo stavať už na jar tohto roka, zdržanie spôsobili problémy investora VAV Invest získať úver z banky. Pred dvoma mesiacmi mu mestskí poslanci uľahčili získanie úveru tým, že zrušili predkupné právo na pozemok v prospech mesta Levice. Banky sú v súčasnosti opatrnejšie a nechcú financovať výstavbu na cudzom pozemku, ku ktorému nemôžu mať záložné právo. Mestu mala táto podmienka predaja pozemku až po kolaudácii zabezpečiť istotu, že investor obchodné centrum postaví a v centre nezostane rozostavaná stavba. Ako potvrdil primátor Levíc Štefan Mišák, investor úver z banky stále nezískal. „Rokuje sa a intenzívne sa pracuje na tom, aby sme mohli v roku 2013 začať s celým projektom,“ povedal. Investor musí najprv radnici predložiť zmluvu o úvere, až potom môže začať stavať.

Nákupno-spoločenské centrum bude stáť na Námestí hrdinov. Novej výstavbe ustúpi Dom kultúry Družba, ktorý investor zbúra. „Pokiaľ nebude stopercentné financovanie tohto projektu, tak nespustíme búracie práce,“ zdôraznil Mišák. Centrum bude mať presklenú kupolu, 243 parkovacích miest v podzemí a 112 na streche. Budú tu obchody, reštaurácie a ďalšie prevádzky, kino so 167 miestami na sedenie a viacúčelová sála s 371 miestami na sedenie, ktorá bude slúžiť pre divadlo a kultúrno-spoločenské podujatia. Obchodné plochy budú mať 12-tisíc metrov štvorcových.

Vizualizácia: VAV invest

 
 
Autor: SITA, Dátum 14.12.2012