/en/article/22055/bratislava-proti-projektu-racany-rosso-bojuju-peticiou/ Bratislava: Proti projektu Račany Rosso bojujú petíciou

Bratislava: Proti projektu Račany Rosso bojujú petíciou

Proti výstavbe Račany Rosso sa už bojuje petíciou. „V petícii žiadame zamietnutie urbanistickej štúdie Račany Rosso a požadujeme zastaviť neprimerané zahusťovanie výstavby v mestskej časti,“ píše sa vo Vyhlásení petičného výboru k projektu Račany Rosso, ktoré agentúre SITA poskytol Michal Drotován. Podľa petičného výboru by investičný zámer podľa súčasnej štúdie ovplyvnil zhoršujúcu sa kvalitu života Račanov a Raču by priblížil k dopravnému kolapsu. „Projekt rieši dopravu iba po prvú svetelnú križovatku s Púchovskou ulicou a alternatívna mestská hromadná doprava je už v súčasnosti tiež výrazne poddimenzovaná,“ píše sa vo vyhlásení. Riadne vypracovanú dopravnú štúdiu, podľa petičného výboru developer na posúdenie do dnešného dňa nepredložil. Ako ďalej uvádzajú, investor zatiaľ prezentoval iba záujem zvýšiť objem výstavby a vyjadril sa, že rieši iba svoje územie. Petičný výbor však požaduje riešiť prioritne ešte pred realizáciou stavby zmenou územného plánu prekládku cesty II/502, kapacitu predškolských a školských zariadení, kapacitu mestskej hromadnej dopravy a ďalšie nadväzujúce problémy. „Odmietame súhlasiť s ďalším projektom developera, ktorý vytvorí iba nároky na verejné služby bez jeho spolupodieľania sa na nich,“ vyhlásil petičný výbor.

Investor projektu, spoločnosť Grafobal Group Development plánuje v bratislavskej Rači postaviť viac ako 850 bytov. Projekt počíta aj s kancelárskymi a obchodnými priestormi a vybudovaním podzemného parkovania pod nákupným centrom. Projekt je momentálne v štádiu urbanistickej štúdie, investor bude o ňom s verejnosťou rokovať v utorok 22. januára.

 
 
Autor: SITA, Dátum 22.01.2013