/en/article/22147/na-dopravu-ma-ist-zo-zdrojov-eu-v-tomto-roku-543-mil-eur/ Na dopravu má ísť zo zdrojov EÚ v tomto roku 543 mil. eur

Na dopravu má ísť zo zdrojov EÚ v tomto roku 543 mil. eur

Ministerstvo dopravy ako riadiaci orgán predpokladá v Operačnom programe Doprava (OPD) do konca tohto roka vyčerpať zo zdrojov Európskej únie 543,04 mil. eur. Táto suma zahŕňa úplné využitie záväzku na rok 2011 a ďalších 77 mil. eur už zo záväzku na rok 2012. „Okrem finančného vysporiadania zostávajúcich nevyčerpaných prostriedkov na ukončených projektoch sa rozhodujúca časť čerpania predpokladá na už prebiehajúce stavebné práce,“ informoval agentúru SITA rezortný hovorca Martin Kóňa.

Podľa stavu čerpania európskych peňazí ku koncu januára v OPD treba do konca tohto roka využiť ešte 465,39 mil. eur. Keďže záväzok na rok 2010 je v tomto programe už vyčerpaný, týka sa to už len záväzku na rok 2011. Ten bol koncom prvého mesiaca tohto roka vyčerpaný len na 16,87 % a spolu s využitým záväzkom na rok 2010 na úrovni 57,05 %.

Spomínané peniaze Európskej únie pôjdu na pokračujúce projekty modernizácie železničných tratí Nové Mesto nad Váhom – Zlatovce, Trenčianska Teplá – Beluša a Beluša – Púchov, ako aj na stavbu Terminálu intermodálnej prepravy Žilina. Využijú sa tiež na rozostavaných úsekoch diaľnice D1 Dubná Skala – Turany, Jánovce – Jablonov a Fričovce – Svinia, či úseku rýchlostnej cesty R4 Košice – Milhosť a obchvatu Žiaru nad Hronom na R2. Európske financie sú určené aj na stavbu mosta v Trenčíne na ceste I. triedy. Využijú sa aj pri prácach na iných cestách I. triedy – Mníšek nad Popradom – štátna hranica s Poľskom, v Prešove, Čadci, vo Zvolene, na úseku Veľký Krtíš – Pôtor a pri eliminácii bezpečnostných rizík na „jednotkách“.

„Taktiež k vyčerpaniu záväzku prispejú ďalšie projekty, kde stavebné práce začnú v roku 2013,“ dodal Kóňa. Podľa neho ide o projekty výstavby terminálov intermodálnej prepravy Bratislava a Košice, či električkovej trate v Bratislave zo Šafárikovho námestia na Bosákovu ulicu v Petržalke, vrátane rekonštrukcie Starého mosta nad Dunajom. V tomto roku by mala začať aj výstavba úsekov R2 Zvolen, východ – Pstruša, Pstruša – Kriváň a Ruskovce – Pravotice, čo je obchvat Bánoviec nad Bebravou. Súčasťou tohto plánu je aj tretia etapa obchvatu Galanty, rekonštrukcia a obnova ciest Sedliská – Holčíkovce, Šarišský Štiavnik – Hunkovce, sedlo Zbojská – Tisovec, Čertova dolina či v Ružovej osade a Polomke. Peniaze EÚ pôjdu aj na refundáciu už dokončených projektov výstavby obchvatu Hornej Študne na R3 a rekonštrukcie okružných križovatiek.

 
 
Autor: SITA, Dátum 21.02.2013