/en/article/22895/holesovicke-vystaviste-ve-studentskych-vizich/ Holešovické Výstaviště ve studentských vizích

Holešovické Výstaviště ve studentských vizích

„Na holešovickém Výstavišti se kříží hodně zájmů, představ a záměrů, ať už společenských, politických či ekonomických. Proto město ve svých plánech postupuje značně střídmě a takřka usedle,“ konstatoval Václav Novotný, náměstek pražského primátora, na vernisáži výstavy projektů studentů fakulty architektury Stavební fakulty ČVUT. Ty jsou věnovány právě budoucí podobě celého areálu Výstaviště a „usedlé“ rozhodně nejsou. „Studenty jsme nijak neomezovali. Šlo hlavně o to, aby kreativně ověřili a prozkoumali potenciál celé lokality,“ vysvětluje pozadí vzniku vystavovaných prací profesor Tomáš Šenberger. A dodává, že při zadávání úlohy vyšlo najevo, že je nutné její záběr rozšířit i o pozemky, na nichž stojí dnes v podstatě nevyužívané pozemky holešovické elektrárny a panelárny – tím studentská kreativita získala ještě větší prostor.

Kolem Výstaviště je dnes rušno. Nové vedení magistrátu ho dokázalo vyvázat z nájemní smlouvy se společností Incheba a město proto nyní intenzívně zvažuje, jak celý rozlehlý areál spravovat a hlavně – jak ho využít. Na světě už je studie, která počítá s řadou změn, mj. rozdělením celého Výstaviště na různé funkční zóny, přičemž se ovšem počítá s tím, že stejně jako dosud bude celá lokalita sloužit především rekreaci, sportu a kultuře. Přitom je zjevné, že dát Výstavišti novou životaschopnou podobu nebude snadné. „Přes pozemek vedou tři železniční tratě, nemalá část areálu je památkově chráněna, jedno křídlo Průmyslového paláce je zničeno a takových problémů je více – pro architekta hodně obtížný úkol,“ říká T. Šenberger.

Jednání kolem budoucnosti Výstaviště nyní dostávají spád. Zmíněná studie by se co nevidět měla dostat na jednací program rady města, studentské práce ateliéru Šenberger – Šourek jsou proto i časově užitečným přínosem k diskusi, která se dnes o Výstavišti vede. „Vystavené projekty by si ale návštěvníci rozhodně neměli spojovat s budoucí tváří Výstaviště,“ upozorňuje nicméně architekt a pedagog Michal Šourek. Jakkoli jsou ale vystavené projekty „jen“ studentskými vizemi, nemusí u toho zůstat. Ve zmíněném ateliéru se aktuálními urbanistickými problémy Prahy zabývají dlouhodobě a například studentské projekty rozvoje areálu žižkovského nákladového nádraží se pro jejich majitele – developerskou společnost Sekyra Group – staly užitečnou inspirací natolik, že autory nejlepších prací odměnil.
(Výstavu lze zhlédnout v budově Nové radnice po celý únor.)

 
 
Autor: SF/pb, Dátum 06.02.2014