/en/article/22986/prenajom-novostavby-bytu-v-bratislave-mze-zarobit-aj-vyse-5-percent-rocne/ Prenájom novostavby bytu v Bratislave môže zarobiť aj vyše 5 percent ročne
Prenájom novostavby bytu v Bratislave môže zarobiť aj vyše 5 percent ročne

Prenájom novostavby bytu v Bratislave môže zarobiť aj vyše 5 percent ročne

Kúpte si byt a prenajmite ho. Ľahko sa to povie, no presný postup si treba premyslieť, lebo od slušného ročného výnosu je tenká hranica k veľkým starostiam alebo až k strate. „Pri prenájme zarobí majiteľ nového bytu za ideálnych podmienok v priemere 5,6 percenta ročne,“ hovorí Bianka Révayová, konzultant realitnej poradenskej spoločnosti The Advisors. Treba sa pritom ale držať niekoľkých rád.

Jednou z najdôležitejších je kúpa toho správneho bytu. Najväčší výnos prinášajú malometrážne jednoizbové byty. Napríklad nový jednoizbový byt v treťom bratislavskom obvode dokáže ročne priniesť 5,6 percenta, zatiaľ čo trojizbový v Starom Meste zasa len štyri percenta. A to už je otázne, či stojí centrum mesta za všetky starosti a riziká s tým spojené.

Menšie byty majú výhodu v tom, že sú pri kúpe dostupnejšie. Najlacnejšie sú v treťom obvode, kde nový jednoizbový byt možno v priemere kúpiť za 70-tisíc eur. Takýto byt sa dnes v priemere prenajíma za 400 eur mesačne bez energií. Na výšku prenájmu a ročného výnosu má ešte vplyv viacero faktorov. Treba si dobre premyslieť aj ako byt zariaďujete. „Príliš drahý nábytok a kuchynská linka znížia možný výnos, a pritom len kvôli nábytku nemožno pýtať vyššie nájomné. Na druhej strane lacné zariadenie priláka nižšie sociálne skupiny a hrozí aj rýchlejšia výmena nájomníkov,“ vysvetľuje Bianka Révayová, konzultant The Advisors.

Pozornosť treba venovať výberu nájomníkov. Ich častá zmena prináša problémy s opotrebovaním bytu a vypadávajúcim príjmom. Len jeden mesiac ročne bez nájomníka znižuje celkový ročný výnos o 0,45%. Preto by majitelia bytov mali preferovať stálych a spoľahlivých nájomníkov hoci aj za cenu o niečo nižšieho nájomného. „Prenajímanie je z hľadiska ochrany prenajímateľa veľký risk. Keď nájomníci neplatia, tak ich nevie nejako vysťahovať a jedinou legálnou cestou je podať na súd žalobu o vypratanie nehnuteľnosti a následná exekúcia vyprataním nehnuteľnosti. To trvá týždne až mesiace a neplatiči medzičasom obývajú a znehodnocujú jeho vlastný byt,“ upozorňuje Bianka Révayová, konzultant The Advisors.

Ak sa v minulosti oplatilo kúpiť byt na hypotéku a tento následne prenajímať, dnes to neplatí. Úročenie hypotekárnych úverov vyženie celkovú cenu bytu na takú úroveň, že ročný výnos prudko klesá. Ak by sme najvýnosnejšie byty financovali na 90 % pri úroku 3,5 % počas 20 rokov, celkový výnos počas tohto obdobia by bol len tesne na 0,30% ročne.

Hoci prenájom nie je taký jednoduchý ako sa zdá, stále dokáže za dobrých podmienok priniesť lepší ročný zisk než iné finančné nástroje. Termínované vklady a sporiace účty sa sotva dostávajú nad jedno percento ročne. Nehovoriac o prípadnom náraste ceny nehnuteľnosti v horizonte niekoľkých rokov. „Je však dôležité držať sa týchto dôležitých pravidiel a nechať si poradiť od odborníkov,“ dodáva Bianka Révayová, konzultant The Advisors.

Ilustračné foto: rezidenciadrazdiak.sk

 
 
 
Autor: The Advisors, Dátum 24.03.2014