/en/article/23872/moderna-architektura-patri-aj-do-velhr/ Moderná architektúra patrí aj do veľhôr

Moderná architektúra patrí aj do veľhôr

Štyridsať rokov po ničivom požiari má Kežmarská chata pri Bielych plesách na rozhraní Vysokých a Belianskych Tatier novú podobu. Zatiaľ len na výkresoch víťazného návrhu vlaňajšej medzinárodnej súťaže.

Hoci nejde o zámer bohatého investora, ale snahu rovnomenného občianskeho združenia doviesť dlhoročné plány na obnovu chaty k realizácii, návrhy poslalo až 95 tímov zoSlovenska, Česka, Rakúska, Maďarska, Nemecka, Rumunska, Belgicka a Veľkej Británie.

Odborná porota vybrala ako najlepší návrh českého združenia architektov a inžinierov architecti.cz. „Sme presvedčení, že z úspešnej architektonickej súťaže vzišiel najlepší návrh, ktorý reflektuje náročné klimatické podmienky v tejto oblasti a pritom sa snaží jedinečné miesto zaťažiť v čo najmenšej miere,“ hovorí Marián Seman, predseda občianskeho združenia Kežmarská chata. V súťaži prevládali moderné objekty. Takým je aj víťazný návrh, ktorý si vyslúžil na sociálnej sieti zmiešané reakcie. „Hmota objektu sa snaží čo najviac priblížiť tvaru gule, ktorý má ideálny pomer vnútorného objemu oproti povrchu, a teda aj najmenšie tepelné straty,“ opisujú autori, ako si poradili s požiadavkou vytvoriť originálne dielo s kvalitným dispozičným riešením, ekonomicky, ekologicky a energeticky efektívne.

Viac na: http://www.etrend.sk/…-velhor.html

 
 
Autor: Daniel Suchý, Dátum 11.06.2015