/en/article/24109/developeri-poplatok-sa-nam-v-tejto-forme-nepaci-ceny-bytov-vzrastu/ Developeri: Poplatok sa nám v tejto forme nepáči, ceny bytov vzrastú

Developeri: Poplatok sa nám v tejto forme nepáči, ceny bytov vzrastú

Poslanci vládnej strany a zároveň primátori krajských miest Žilina a Košice Igor Choma a Richard Raši predkladajú do parlamentu návrh o poplatku pre developerov. Hoci tí ho sami už niekoľko rokov presadzujú, v navrhovanej forme sa im nepáči a tvrdia, že zvýši ceny nehnuteľností.

Podľa Inštitútu urbánneho rozvoja (IUR) je najmä v troch bodoch sporný. Združeniu, do ktorého patrí niekoľko developerov a ďalších zástupcov firiem z realitného a stavebného trhu sa nepozdáva interval poplatku na úrovni od 10 do 45 eur/m2 nadzemnej podlažnej plochy. Podľa IUR je to priveľa a navrhuje od 0 po najviac 10 eur.

Vyššie sadzby majú mať negatívny vplyv na dostupnosť bývania a rast finančného zaťaženia pre komerčné nehnuteľnosti. Pri rodinnom dome by mohol poplatok dosiahnuť až 4 500 eur, na jeden byt v novostavbe by podľa prepočtov pripadlo 3– až 7-tisíc.

Najväčšiu výčitku smeruje inštitút k možnosti stanoviť poplatok rôzne na rôzne územia. Návrh totiž umožňuje bez relevantného podkladu obciam určiť výšku na konkrétnu lokalitu, zatiaľ čo stavby oproti nemusia byť zaťažené vôbec.

Viac na: http://reality.etrend.sk/…vzrastu.html

 
 
Autor: Ľuboš Mistrík, eTrend, Dátum 05.10.2015