/en/article/24143/stavbari-v-auguste-zvolnili-ale-stale-rastli/ Stavbári v auguste zvoľnili, ale stále rástli

Stavbári v auguste zvoľnili, ale stále rástli

Stavebná produkcia v auguste stúpla o 9,8 percenta. K rastu, ktorý však už nebol dvojciferný novou výstavbou a opravami pomohli inžinierske stavby, pridala sa ešte aj oprava bytov a medziročne stúpla tiež hodnota prác v zahraničí.

Štatistický úrad SR predbežne vyčíslil augustovú stavebnú produkciu na 491,9 milióna eur. Z toho 95,6 percenta pripadlo na tuzemsko a zvyšok na stavby vykonané našimi stavbármi v zahraničí.

Inžinierske stavby mali v auguste najvyššiu mesačnú prestavanú hodnotu od začiatku roku 2009. Zo 199,4 milióna eur pripadlo len necelých 20 miliónov eur na opravy, zvyšok bola nová výstavba. Hoci reálny medziročný rast o 44,8 percenta už v tomto roku prevratný nebol, ešte jeden rekord tento kľúčový segment sedem rokov po stavebnom boome predsa len zlomil. Prekonal hodnotou výstavbu nebytových budov a dosiahol dominantný, vyše štyridsaťpercentný podiel na stavebnej produkcii.

Na nebytové budovy, ktoré stratili nielen v novej výstavbe, ale aj v opravách a údržbe pripadlo necelých 36 percent a prestavané práce za 175,9 milióna eur.

Viac na: http://reality.etrend.sk/…-rastli.html

 
 
Autor: Katarína Šebejová, eTrend, Dátum 15.10.2015