/en/article/24788/dunajska-promenada-je-otvorena/ Dunajská promenáda je otvorená

Dunajská promenáda je otvorená

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal spolu so starostom mestskej časti Bratislava – Staré Mesto Radoslavom Števčíkom v nedeľu 3. júla slávnostne otvorili Dunajskú promenádu. Bratislavčania si už môžu užiť svoje voľné chvíle aj v tejto cennej časti Bratislavy, ktorá prešla mnohými revitalizačnými zmenami.

„Nádherný Matušíkov múrik zo spišského travertínu je očistený a opravený. Na promenáde je nový povrch, nechali sme vytvoriť nové ostrovčeky pre korene drevín, aby mali viac priestoru a nevytláčali povrch promenády. Pribudlo aj nové osvetlenie, lavičky, smetné koše, stojany na bicykle a detské preliezky. Súčasťou promenády je aj cyklotrasa, ktorá tu bola a aj bude. Kompetentné orgány len teraz musia povedať, ako ju vyznačiť,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Primátor na záver spomenul aj novú sochu, ktorá na promenáde pribudne. „Koho socha to bude, to zatiaľ zostáva prekvapením,“ uzavrel primátor.

Oficiálne otvorenie sa konalo v nedeľu (3. júla 2016) na Dunajskej promenáde, ktorého súčasťou bol aj zaujímavý program. K dispozícii boli tri vesmírne ďalekohľady s filtrom na pozorovanie Slnka, deti si mohli vypúšťať vodné rakety či zapojiť sa do súťaže v kreslení kozmických obrázkov. Vystavený bol aj model prvej unikátnej slovenskej družice Cubesat. Okrem denného pozorovania Slnka so slnečnými škvrnami záujemcovia mohli večer po zotmení (cca o 21.00 hod.) pozorovať aj tri planéty: nápadne červený Mars a jeho polárne čiapočky, jasný Jupiter s červenou škvrnou a jeho mesiace, rovnako ako aj Saturn s prstencami. O „vesmírny“ program sa postaralo občianske združenie Slovenské planetáriá v spolupráci so Slovenskou organizáciou pre vesmírne aktivity (SOSA).

 
 
Autor: Bratislava.sk, Dátum 07.07.2016