/en/article/25057/gic-kupila-od-tpg-real-estate-a-ivanhoe-cambridge-spolocnost-p3-za-24-miliard-eur/ GIC kúpila od TPG Real Estate a Ivanhoé Cambridge spoločnosť P3 za 2,4 miliárd eur
GIC kúpila od TPG Real Estate a Ivanhoé Cambridge spoločnosť P3 za 2,4 miliárd eur

GIC kúpila od TPG Real Estate a Ivanhoé Cambridge spoločnosť P3 za 2,4 miliárd eur

P3 Logistic Parks („P3“ alebo „skupina“), vlastník, developer a správca priemyselných nehnuteľností s celoeurópskou pôsobnosťou, dnes oznámil, že singapúrsky štátny investičný fond GIC podpísal finálnu dohodu o kúpe spoločnosti P3 od doterajšieho majiteľa TPG Real Estate a jej partnera Ivanhoé Cambridge. Svojou hodnotou 2,4 miliárd eur tak predstavuje najväčší obchod na európskom trhu nehnuteľností v tomto roku. K dokončeniu transakcie, ktorá podlieha schváleniu regulačných orgánov, by malo dôjsť do konca roku 2016.

TPG Real Estate a Ivanhoé Cambridge prevzali spoločnosť P3 v roku 2013. Za toto obdobie sa zo skupiny stala jedna z najväčších európskych plne integrovaných logistických a developerských platforiem s portfóliom 3,3 miliónov metrov štvorcových skladových a priemyselných nehnuteľností. V priebehu posledných troch rokov P3 uskutočnila rad akvizícií na kľúčových európskych trhoch, čím viac než zdvojnásobila svoje portfólio, ktoré teraz zahŕňa 163 moderných skladov v 62 parkoch, nachádzajúcich sa v deviatich krajinách. Vďaka tomu skupina strojnásobila počet svojich zákazníkov, čo dokazuje vysoký a stále rastúci dopyt po prémiových logistických a priemyslových nehnuteľností.

P3 nedávno dokončila dlhodobé refinancovanie svojich aktivít v hodnote 1,4 miliárd eur so skupinou medzinárodných finančných inštitúcií. Vďaka týmto novým dohodám získa flexibilitu potrebnú k ďalšiemu rastu.

So silnou podporou nového majiteľa a vďaka vlastníctvu pozemkov pre potenciálnu výstavbu viac než 1,4 milióna metrov štvorcových nových skladových nehnuteľností má P3 dobrú východiskovú pozíciu pre ďalší rast. Aktuálne má vo výstavbe 11 nových projektov. Do konca roku P3 dokončí výstavbu s celkovou rozlohou 300 000 metrov štvorcových.

Ian Worboys, CEO spoločnosti P3, povedal: „S podporou TPG Real Estate a Ivanhoé Cambridge sa nám podarilo výrazne vzrásť na našich kľúčových trhoch, stali sme sa lídrom trhu a vymedzili sme sa ako zákaznicky orientovaná spoločnosť. Tešíme sa na spoluprácu s jedným z celosvetovo najväčších štátnych fondov GIC a veríme, že v doterajšom úspechu budeme i naďalej pokračovať. Dlhodobá investičná stratégia GIC je v súlade s naším vlastným prístupom dlhodobého majiteľa a developera vysoko kvalitných nehnuteľností.“

Anand Tejani, partner v TPG Real Estate, povedal: „P3 je dobrým príkladom našej investičnej stratégie a sme veľmi hrdí na to, čo sa nám spoločne podarilo dokázať. V priebehu troch rokov, keď sme P3 vlastnili, došlo k celému radu významných zmien, ktoré P3 umožnili rozvinúť sa do jednej z najväčších európských plne integrovaných logistických a developerských platforiem. P3 sa viac než dvojnásobne rozrástla a posilnila správu nehnuteľností a svoje možnosti v oblasti developmentu. Veríme, že pod správou GIC má P3 dobrú pozíciu pre ďalší rozvoj.

Meka Burnel, prezident Ivanhoé Cambridge pre Európu, dodal: „Sme veľmi spokojní s tým, že P3 sa dokázala zmeniť na vedúcu logistickú platformu v takom krátkom čase. Tento obchod zodpovedá naše vlastnej investičnej stratégii v Európe a my sa tešíme na pokračovanie úspešného ťaženia v tomto priestore.“

Lee Kok Sun, investičný riaditeľ GIC Real Estate, sa vyjadril: „Veríme, že vzhľadom na diverzifikované ziskové portfólio a vlastníctvo významného podielu pozemkov spoločnosti P3 bude jej silný rast pokračovať. Sme si vedomí dlhodobého potenciálu európskeho logistického sektora a tešíme sa na to, že túto atraktívnu základňu rozšírime o veľmi zdatný manažérsky tím spoločnosti P3. Vďaka rozsiahlym globálnym skúsenostiam GIC v oblasti investovania do logistiky môžeme tomuto partnerstvu ponúknuť pridanú hodnotu.“

Spoločnosť P3 sa zameriava na poskytovanie prvotriednych služieb svojim klientom v perfektne situovaných, vysoko kvalitných budovách. Nehnuteľnosti, ktoré P3 stavia, sú šetrné k životnému prostrediu a zodpovedajú najvyšším medzinárodným štandardom.

 
 
Autor: P3, Dátum 07.11.2016