/en/article/25245/najvacsi-bytovi-developeri-cresco-penta-lucron/ Najväčší bytoví developeri: Cresco, Penta, Lucron ...

Najväčší bytoví developeri: Cresco, Penta, Lucron ...

Na Slovensku bolo ku koncu marca tohto roku rozostavaných rekordných vyše 72-tisíc bytov. Už viac ako tri roky trvá nárast výstavby, ktorý zvrátil predchádzajúci štyri a pol ročný pokles. Podieľajú sa na tom známe mená veľkých developerov, ale aj menšie lokálne spoločnosti či individuálni stavebníci. Kto sú najväčší developeri bytov na Slovensku?

Keďže rebríčky za jednotlivé roky by podliehali výkyvom spôsobeným uvedením jedného alebo zopár veľkých projektov, na ktorých potom developeri pracujú niekoľko rokov, zostavili TREND Reality v spolupráci s realitnou poradenskou spoločnosťou JLL rebríček za uzavreté päťročné obdobie plus doterajšiu časť aktuálneho roka. Rozhodujúci bol počet bytov, ktoré dali jednotliví developeri do predaja od začiatku roka 2012 do konca júna tohto roka.

Výsledkom je rebríček, ktorý poukazuje na to, že trh je stabilizovaný a rozdelený medzi najväčších hráčov. „Na slovenskom rezidenčno–developerskom trhu aktuálne súťaží osem až desať významných a dlhodobých developerov, ktorí ovládajú značnú časť trhu,“ hovorí vedúci oddelenia Prieskumu trhu JLL Ján Bošácky. Podľa jeho slov desiatka najväčších ovláda takmer 56 percent ponuky. „Za posledné tri mesiace tí istí developeri predali na bratislavskom trhu až 75 percent všetkých predaných bytov,“ hovorí J. Bošácky.

Zoznam developerov nájdete na: https://reality.etrend.sk/…c-bytov.html?…

 
 
Autor: Daniel Suchý, eTrend, Dátum 07.08.2017