/en/article/8503/navrh-novely-ma-rozsirit-pravomoci-vuc-v-bytovej-politike/ Návrh novely má rozšíriť právomoci VÚC v bytovej politike

Návrh novely má rozšíriť právomoci VÚC v bytovej politike

Rozšíriť právomoci krajov v oblasti rozvoja bývania je cieľom novely zákona o samospráve vyšších územných celkov (VÚC) z dielne ministerstva vnútra. Zabezpečiť to má, obdobne ako v prípade obcí, program rozvoja bývania vyššieho územného celku. Kraj by mal tento program obstarávať, schvaľovať a koordinovať jeho vykonávanie. Návrh novely zákona o samosprávnych krajoch vychádza z koncepcie štátnej bytovej politiky. Tiež reaguje na uznesenia parlamentu a vlády k záverom kontroly Najvyššieho kontrolného úradu v hospodárení s financiami a majetkom krajov. V tejto súvislosti sa navrhuje úprava kompetencií orgánov samosprávneho kraja pri zmene rozpočtu kraja tak, aby predseda kraja mohol zmeniť rozpočet, ak mu to zastupiteľstvo schváli. Zmeny v rozpočte pritom musia byť podľa zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy. Návrh sa dá pripomienkovať do 22. marca.

„Osobne som bol prekvapený predloženou novelu zákona o samosprávnych krajoch,“ povedal pre agentúru SITA Vladimír Bajan, ktorý je predsedom združenia samosprávnych krajov SK8 a predsedom Bratislavského samosprávneho kraja. Bajan tvrdí, že návrh novely s predstaviteľmi Bratislavského kraja neprediskutovali. „Bytová politika je originálnou kompetenciou miest a obcí a preto neviem posúdiť, čo viedlo predkladateľa k tomuto návrhu,“ dodal.

 
 
Autor: SITA - Slovenská tlačová agentúra, Dátum 13.03.2007