/en/article/8507/mmf-hodnoti-sance-sr-na-prijatie-eura-pozitivne/ MMF hodnotí šance SR na prijatie eura pozitívne

MMF hodnotí šance SR na prijatie eura pozitívne

Slovenská ekonomika úspešne napreduje a predpoklady na prijatie eura sú veľmi dobré. Taká je časť záverov v najbližších dňoch očakávanej správy Medzinárodného menového fondu (MMF), ktoré na utorňajšom brífingu po stretnutí s ministrom financií Jánom Počiatkom a guvernérom Národnej banky Slovenska Ivanom Šramkom prezentoval vedúci misie MMF pre SR Biswajit Bemerjee. Podľa neho je pravdepodobnosť splnenia maastrichtských kritérií veľmi vysoká, aj keď upozornil na niektoré riziká.
Dôležité bude podľa neho predovšetkým udržanie deficitu v deklarovaných úrovniach. Z pohľadu inflačného kritéria je podľa Bemerjeeho menová politika vykonávaná Národnou bankou Slovenska v súlade s inflačnými cieľmi a podobne by to malo byť aj v budúcnosti. Či by však napríklad posilňovanie koruny mohlo otvoriť priestor na znižovanie sadzieb však podľa neho bude závisieť od vývoja zložiek menového indexu. 

Zo strednodobého hľadiska by sa mala Slovenská republika podľa MMF zamerať predovšetkým na zvýšenie flexibility fiškálnej politiky.„Vstupom do eurozóny krajina stratí možnosť uplatňovania vlastnej menovej politiky a flexibilita fiškálnej politiky tak naberie na dôležitosti,“ konštatoval. Odporúčaním fondu je preto zflexibilniť výdavkovú stránku rozpočtu a posilniť fiškálnu stabilitu v období vysokého ekonomického rastu. Dôležité tiež bude podľa MMF reformy pripravované napríklad na trhu práce zostaviť tak, aby zachovali jeho flexibilitu.

 
 
Autor: SITA - Slovenská tlačová agentúra, Dátum 13.03.2007