/en/article/8512/euro-by-malo-byt-podla-jahnatka-medznikom-prilevu-turistov/ Euro by malo byť podľa Jahnátka medzníkom prílevu turistov

Euro by malo byť podľa Jahnátka medzníkom prílevu turistov

Služby, sortiment a kvalitu v cestovnom ruchu (CR) treba prispôsobiť požiadavkám turistov. Zhodli sa na tom po spoločnom stretnutí minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek a Zuzana Rekenová, poverená riadením Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR). Podľa oboch predstaviteľov by medzníkom prílevu zahraničných turistov na Slovensko malo byť zavedenie spoločnej európskej meny v januári 2009. „Slovensko musí v plnej miere využiť vlastné špecifiká,“ zdôraznil minister Jahnátek, ktorý zároveň dodal, že aj v cestovnom ruchu je silná konkurencia. Na medzinárodnom trhu cestovného ruchu v súčasnosti podľa Jahnátka aktívne pôsobí vyše stovka štátov, ktoré sa snažia získať čo najviac zahraničných návštevníkov. „Tých musíme prilákať na Slovensko novými formami propagácie, či už využitím všetkých foriem a prostriedkov komunikácie, aj prostredníctvom internetu, alebo formou spoločného marketingu a propagácie stredoeurópskych štátov na vzdialených teritóriách, napríklad v Kanade, Japonsku a v Číne,“ uviedol Jahnátek s tým, že v tomto smere je úloha SACR nezameniteľná. 

Rezort hospodárstva pripraví podľa svojho šéfa komplexnú legislatívu pre realizáciu štátnej politiky rozvoja cestovného ruchu s prihliadnutím na inštitucionalizáciu tohto odvetvia. „Do propagácie Slovenska by sa však mali zapojiť aj samosprávy, obce a mestá a aj podnikateľské subjekty. Ide predovšetkým o kúpeľníctvo, zimné strediská, celoročné využitie vysokohorských oblastí, letné strediská, mestský a vidiecky turizmus,“ pripomenul na záver stretnutia minister Jahnátek. 

Najvýznamnejším nástrojom finančnej podpory CR budú podľa novej stratégie rozvoja cestovného ruchu v SR štrukturálne fondy Európskej únie. „Strategickým cieľom je zvyšovanie konkurencieschopnosti CR na Slovensku pri lepšom využívaní potenciálu, so zámerom vyrovnávania regionálnych nerovností a tvorby nových pracovných príležitostí,“ konštatovalo Ministerstvo hospodárstva SR v stratégii, ktorú predložilo do pripomienkového konania.

 
 
Autor: SITA - Slovenská tlačová agentúra, Dátum 13.03.2007