/en/article/8537/vo-vuc-maju-vzniknut-agentury-pre-projekty-financovane-eu/ Vo VÚC majú vzniknúť agentúry pre projekty financované EÚ

Vo VÚC majú vzniknúť agentúry pre projekty financované EÚ

Vyššie územné celky (VÚC) zatiaľ nie sú dostatočne pripravené, aby mohli zavádzať projekty financované z európskych fondov, mali by v nich preto vzniknúť agentúry pre implementáciu projektov. Informoval o tom vo štvrtok minister výstavby a regionálneho rozvoja SR Marian Janušek po prvej odbornej konferencii o doterajších skúsenostiach z čerpania pomoci zo štrukturálnych fondov na Slovensku v programovacom období 2004 až 2006. „V novom programovacom období 2007 až 2013 budeme rozdeľovať zhruba 400 mld. Sk, to znamená šesťnásobne viac finančných prostriedkov ako doteraz,“ dodal M. Janušek. Zároveň pripomenul, že v prvom programovacom období mohlo Slovensko využiť spolu s národným spolufinancovaním viac ako 61 mld. Sk na rozvojové projekty.

Podľa ministra v súčasnosti prebiehajú rokovania na úrovni odborníkov z VÚC a MVRR v súvislosti s implementáciou projektov. Snahou ministerstva je, aby vo VÚC vznikli príslušné agentúry, ktoré by na to dohliadali. „Podmienky a kritériá EÚ sú veľmi prísne,“ podotkol M. Janušek Európska komisia by mala podľa ministra schváliť nový Národný strategický referenčný rámec do konca mája. „Potom ho predložíme do vlády. Reálne čerpanie prostriedkov by sa mohlo začať koncom tohto roka,“ povedal M. Janušek s tým, že Brusel požaduje od SR zvýšiť administratívne kapacity. 

Generálny riaditeľ sekcie stratégie rozvoja regiónov na MVRR Ján Rudolf informoval, že v súčasnosti je v rámci skráteného programovacieho obdobia 2004 až 2006 zazmluvnených 54 mld. Sk, čo je viac ako 85 % celkových prostriedkov. „Čerpanie týchto prostriedkov je 35,32 %. K 30. júnu 2006 to bolo necelých 20 %, odvtedy sme vyčerpali ďalších 15 % prostriedkov. Čerpanie nabralo veľmi intenzívne rozmery v druhom polroku 2006,“ spresnil J. Rudolf. Tieto zdroje sa môžu dočerpať do konca roka 2008, koncom tohto roka by malo byť vyčerpaných viac ako 70 % prostriedkov.

 
 
Autor: SITA - Slovenská tlačová agentúra, Dátum 15.03.2007