/en/article/8542/obec-caka-po-prichode-samsungu-rozmach/ Obec čaká po príchode Samsungu rozmach

Obec čaká po príchode Samsungu rozmach

Voderady pri Trnave čaká po vybudovaní fabriky spoločnosti Samsung výrazný rozmach. „Obec zostavuje odbornú pracovnú komisiu, ktorá bude mať za úlohu riešiť všetky otázky súvisiace s rozvojom obce,“ uviedol pre agentúru SITA starosta Marek Turanský. Komisia začne pracovať v najbližšom čase. „Chceme pripraviť model, ktorý zabezpečí nielen ubytovacie kapacity, ale aj priestor pre kvalitný život v oblasti sociálnych služieb, kultúry, športu a vzdelávania,“ dodal Turanský. S príchodom investora očakáva prínos v oblasti daní plynúcich do obecného rozpočtu. Tie podľa Turanského otvoria možnosti zvyšovania kvality života obyvateľov a súčasne podmienky pre pritiahnutie návštevníkov. Starosta tiež očakáva, že domáci, ktorí cestujú za prácou do Trnavy, Bratislavy či Galanty prehodnotia svoje možnosti a zrejme využijú príležitosť zamestnať sa v blízkosti domova. Bez práce je vo Voderadoch podľa Turanského menej ako päť percent ľudí.

Výstavba závodu je podľa starostu v obci vítaná. Zásadné negatívne vplyvy Turanský nepredpokladá. Pripustil však problém väčšieho dopravného zaťaženia, ktorý bude treba vyriešiť. 

Spoločnosť Samsung Electronics LCD preinvestuje do nového závodu vo Voderadoch 320 mil. eur, čo je podľa aktuálneho kurzu približne 11 mld. Sk. Juhokórejský výrobca vytvorí 1 200 nových pracovných miest. Štát podporí túto investíciu stimulmi vo výške 21,9 % z celkových investícií, čo je približne 2,2 mld. Sk. Na jedno novovytvorené pracovné miesto tak štát poskytne približne 2 mil. Sk. Okrem toho vláda ešte vyčlenila zo svojho rozpočtu 1,6 mld. Sk na potrebnú infraštruktúru v rámci regionálnej pomoci. Juhokórejský výrobca by mal začať s výrobou LCD modulov v marci budúceho roka.

 
 
Autor: SITA - Slovenská tlačová agentúra, Dátum 16.03.2007