/en/article/9435/polyfunkcny-objekt-parkproject-na-mikoviniho-ul/ Polyfunkčný objekt ParkProject na Mikovíniho ul.
Polyfunkčný objekt ParkProject na Mikovíniho ul.

Polyfunkčný objekt ParkProject na Mikovíniho ul.

Developer GTC Real Estate Park s.r.o. vypracoval v júni tohto roku investičný zámer na zástavbu pôvodného ihriska areálu školy (vedľa telocvične) na Mikovíniho ulici v Bratislave – v mestskej časti Nové Mesto. V roku 2008 až 2009 by tu mal vyrásť polyfunkčný objekt, pozostávajúci z 5–podlažnej horizontálnej a 19– podlažnej vertikálnej hmoty. V nižšej horizontále v tvare „U“ bude hotel a bytový dom, ktorý sa „pretne“ s obytnou vertikálou v spoločnom átriu. V parteri, prístupnom verejnosti, budú umiestnené priestory na komerčné využitie – obchody, reštaurácie, bary a reprezentačné priestory hotela. Samozrejmou súčasťou polyfunkčného objektu bude aj podzemná parkovacia garáž – v dvoch podlažiach.

Nosná konštrukcia objektu je v princípe monolitická železobetónová. Skelet 5 – podlažných objektov bytového domu a hotela vytvára doskovo – stenový nosný systém s rastrom 7.50×7.50 m. V prípade obytnej veže, vzhľadom na lepšiu flexibilitu dispozičného riešenia, sa využije nosný systém ako stĺpový, vystužený jedným alebo dvoma jadrami. Aj keď sa podzemné podlažia nachádzajú nad úrovňou hladiny podzemnej vody, vzhľadom na možnosť vystúpenia tejto hladiny (hlavne v jarnom období) nad úroveň základovej dosky, bude vytvorená v tejto časti vodotesná železobetónová konštrukcia ako tzv. „biela vaňa“, ktorá vlastne bude kopírovať skoro celý podorys objektu.

Dotknuté územie, na ktorom sa nachádza navrhovaný objekt, je súčasťou funkčnej plochy určenej pre funkciu občianska vybavenosť. V rámci už schváleného ÚPN mesta Bratislavy (v platnosti od 1.9.2007) je táto lokalita súčasťou stabilizovaného územia s prípustným 15 % nárastom novej funkčnej náplne.

Ako už bolo spomenuté, v hotelovej časti je navrhnutých 106 lôžok v apartmánových izbách, reštaurácia poskytne 108 miest pre návštevníkov a ubytovaných v hoteli. Ochodné prevádzky a služby (navrhovaný je aj wellness) zaberú priestory na ploche 1.121 m2.

Bývanie nadštandardného typu zabezpečí 87 bytových jednotiek v časti bytovej veže a horizontálneho „účka“. Parkovanie pre obyvateľov komplexu ako aj návštevníkov zabezpečí parkovacia garáž s 244 – mi parkovacími miestami v podzemí ako aj so 14 – imi na povrchu.

Dopravné napojenie polyfunkčného objektu je navrhnuté zo súčasnej mestskej komunikácie – Smrečianskej ul. V časti Mikovíniho ul., ktorá je teraz vyhradená len pre peších ( ako súčasť parku na Račianskom mýte ) sa táto zmení na obslužnú komunikáciu v dĺžke asi 120 m, ktorou sa zabezpečí príjazd vozidiel k polyfunkčnému objektu a podzemným garážam. Komunikácia sa zaslepí za napojením rámp do garáží. Prepojenie novonavrhovanej komunikácie so súčasnou sa neuvažuje.

Autorom projektu je architekt Peter Moravčík, ktorému sa pomocou moderných, ale čistých architektonických prvkov podarilo dosiahnuť príjemný efekt moderného polyfunkčného objektu so svojím vlastným výrazom. Veľké presklené plochy ako v „horizontále“, tak aj vo „vertikále“ v kontraste s jednoduchou a čistou plochou fasády a tieniacimi prvkami vonkajších žalúzií, tak pôsobia nekonfrontačne a zdôrazňujú samotnú čistotu dvoch hlavných výrazových línií – horizontálnych a vertikálnych.

Tento projekt, ako aj veľa ďalších v investičných zámeroch resp. v realizácii, sú dôkazom veľkého stavebného boomu, ktorý momentálne „vládne“ v Bratislave, ako aj na celom Slovensku, čoho sme každonne svedkami aj my – obyvatelia tejto krajiny. Treba len dúfať, že tieto stavebné počiny developerov budú naozaj efektívne, nielen v ekonomickej oblasti, ale architektonicky a aj urbanisticky zhodnotia dané lokality. Preto je nutné mať na zreteli, aby sa postupovalo vždy s veľkým citom, nielen architekta, pre dané územie a jeho ďalšie využívanie. Veď „genius loci“ nie je len prázdna fráza. O tom by sme vedeli dlho hovoriť, čo sa v tomto smere dialo za posledných šesťdesiat rokov…

 
 
Autor: Ing. arch. Miro Minca, Dátum 14.08.2007